Πιθανόν να είναι ελληνική πατέντα, αλλά οι Αμερικανοί το πήραν στα σοβαρά. Φυσικά μιλάμε για το μποϊκοτάζ προϊόντων για εθνικούς λόγους.
Κανείς δεν χρεοκόπησε ποτέ προσβάλλοντας το γούστο του αμερικανικού κοινού. Χένρι Λιούις Μένκεν (Αμερικανός δημοσιογράφος) (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)
Πιθανόν να είναι ελληνική πατέντα, αλλά οι Αμερικανοί το πήραν στα σοβαρά. Φυσικά μιλάμε για το μποϊκοτάζ προϊόντων για εθνικούς λόγους. Κάποτε κληθήκαμε εμείς να σταματήσουμε τα γαλλικά κρασιά και τα ολλανδικά γάλατα εξαιτίας του Μακεδονικού. Τώρα πήραν τη σκυτάλη οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι: δεν αγοράζουν γαλλικά προϊόντα λόγω του Ιρακινού. Η οικονομική εφημερίδα «Women’s Wear Daily» αναφέρει σημαντική μείωση στις αγορές προϊόντων πολυτελείας από τη Γαλλία. Πολλές και πολλοί σταμάτησαν να αγοράζουν αρώματα Chanel, ρούχα Dior, νερά Evian και κρασιά Beaujolais. Το μεγάλο δικτυακό κατάστημα πώλησης τυριών fromages.com ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις γαλλικών τυριών έπεσαν κατά 15%. Ένας πολιτειακός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια κατέθεσε πρόταση νόμου να απαγορευτεί στην Πολιτεία η πώληση γαλλικών προϊόντων. Φυσικά η πρόταση απορρίφθηκε μετά χλεύης. Το περίεργο είναι ότι μόνο στη Νέα Υόρκη, δεν έχει ριζώσει αυτή η αντιγαλλική υστερία…
Μια σειρά οργανώσεων έχουν ξεπεταχτεί στο διαδίκτυο για να συντονίσουν τον πόλεμο κατά του «άξονα της νυφίτσας», όπως ονομάζουν οι αμερικανοί σχολιαστές την «παλιά Ευρώπη». Κυρίαρχο είναι ο δικτυακός τόπος francestinks.com (σε μετάφραση: «Η Γαλλία βρωμάει») που καλεί τους Αμερικανούς σε ένα νέο «Πάρτι τσαγιού» (Σ.Σ. προφανώς σε ανάμνηση του «Boston Tea Party», που έγινε το 1773. Τότε αμερικανοί επαναστάτες μπήκαν σε βρετανικά πλοία στο λιμάνι της Βοστώνης κι έριξαν το αγγλικό τσάι στο νερό, διαμαρτυρόμενοι για τους δασμούς χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο). Το νέο «tea party» έγινε στις 4 Μαρτίου, όπου πολλοί αμερικανοί έριξαν τα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες τους στην τουαλέτα. Με από αυτή τη διαμαρτυρία, είναι προφανές ότι έκαναν τα μούτρα των Γάλλων κρέας…
Οι ΗΠΑ έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Πολλά καθημερινά τρόφιμα έχουν στο όνομά τους το υποκοριστικό «γαλλικό», ήτοι «french». Για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες, πέραν του Ατλαντικού, ονομάζονται «french fries». Υπάρχει και μια σος για σαλάτες που ονομάζεται «french salad dressing». Το πρόβλημα για τους εστιάτορες είναι ότι πολλοί, όχι ιδιαίτερα ευφυείς πελάτες τους, μπερδεύουν την ονομασία προέλευσης με την χώρα παραγωγής. Έτσι ένα εστιατόριο στη Βόρειο Καρολίνα βρήκε μια ευφυή λύση. Η λέξη «γαλλικό» αντικαταστάθηκε με τη λέξη «ελευθερία». Γι’ αυτό οι «french fries» μετονομάσθηκαν σε «liberty fries» κάτι δηλαδή σαν … «πατάτες ελευθερίας». Θα μπορούσαν φυσικά να τις πουν και «αμερικανικές πατάτες», γιατί τέτοιες πατάτες μόνο στην Αμερική γίνονται…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9.3.2003