Η αλήθεια είναι ότι όποιος έπεσε θύμα υποκλοπών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μπορεί καθ’ ολοκληρίαν, σε αντίθεση με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη που, όπως λέει, έχασε μέρος της: «Οταν ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η εμπειρία μου αυτά τα χρόνια έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη μου και προς την εξουσία, το κράτος, τον πρωθυπουργό και προς τη Δικαιοσύνη» (Alpha, 13.2. 2025).
Λογικό, διότι δεν μπορεί ένα σκάνδαλο σαν την παρακολούθηση υπουργών, πολιτικών, στρατηγών, δημοσιογράφων κ.ά. να καταλήγει σε τέσσερα πλημμελήματα και όχι των αυτουργών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αιτιολόγηση για την παραβίαση των δικαιωμάτων τόσων πολιτών, ο λόγος δηλαδή των παρακολουθήσεων.
Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο Αρειος Πάγος ποτέ δεν έχαιρε μεγάλης εμπιστοσύνης, αφού αυτή είναι εκ γενετής υπονομευμένη· η ηγεσία του διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οπως έγραφε παλιότερα ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης: «Το φαινόμενο (σ.σ.: των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη) δεν είναι πρωτόγνωρο εις τα καθ’ ημάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους. Είναι ένα από τα σημαντικά συμπτώματα των βασικών θεσμικών του υστερήσεων, που το καθιστούν ατελές κράτος. (…) Και η μεγάλη θλίψη για τη χώρα μας είναι που κατά καιρούς βρίσκονται κάποιοι, ανώτατοι κυρίως, δικαστές, οι οποίοι άλλοτε υποκύπτουν και άλλοτε υπηρετούν πρόθυμα τις λογής εξουσίες. Αυτό κλονίζει την πίστη των πολιτών προς το τελευταίο τους καταφύγιο απέναντι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία» (fb, 15.9.2016). Δεν ξέρουμε πόσα άλλαξαν από την εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά η πηγή της δυσπιστίας παραμένει αμετάβλητη. Οπως επέλεγε την ηγεσία της Δικαιοσύνης το υπουργικό συμβούλιο του κ. Αλέξη Τσίπρα, έτσι την επιλέγει και το υπουργικό συμβούλιο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καλό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη συνολικώς στη Δικαιοσύνη, όπως υπάρχει για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το τελευταίο το κατέκτησε. Την εποχή που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελε να διαφεντέψει το τηλεοπτικό τοπίο, το ΣτΕ κήρυξε τον νόμο του κ. Νίκου Παππά αντισυνταγματικό· οι τότε δικαστές Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ενωση Δικαστών. Τώρα, πάλι το ΣτΕ διέταξε να ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του· ματαίως, διότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση.
Αντιθέτως, δεν θυμόμαστε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που να ενόχλησαν κάποια κυβέρνηση. Αν υπάρχουν, καλόν είναι να φανερωθούν στον δημόσιο διάλογο για να γιάνουν την τρωθείσα εμπιστοσύνη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.2.2025