…στους συνταξιούχους για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων.
Θα είναι μεγάλο το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εξυπνάδες του νόμου Κατρούγκαλου με τις παράνομες παρακρατήσεις στις συντάξεις ενός εκατομμυρίου και πλέον υπερηλίκων. Πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος είπε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις», σημειώνοντας επίσης ότι, «σε κάθε περίπτωση, το κράτος κάνει αυτομάτως τον υπολογισμό για τους συνταξιούχους, ώστε να αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που οφείλονται σε όσους δικαιούνται να πάρουν πίσω χρήματα τα οποία τους είχαν παρακρατηθεί παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων» (AΝΤ1, 16.3.2018).
Το κόστος όμως για τα Ταμεία από την υποχρεωτική επιστροφή των παράνομων κρατήσεων μπορεί να αποδειχθεί μικρό μπροστά στο γραφειοκρατικό κόστος που θα έχουν οι οργανισμοί από την κουτοπόνηρη απόφαση του υπουργείου να κάνουν οι δικαιούχοι αιτήσεις για να «πάρουν πίσω τα λεφτά τους». Προφανώς στο υπουργείο υπολογίζουν ότι οι συνταξιούχοι είναι αδαείς, που δεν σκαμπάζουν από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα, αποφάσεις του ΣτΕ κ.λπ., κι έτσι πολλοί δεν θα ζητήσουν πίσω όσα αδίκως έχουν πληρώσει. Ανόητο σκεπτικό, διότι οι άνθρωποι αυτοί αφενός έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους και αφετέρου μετρούν ακόμη και το πενηντάλεπτο της σύνταξής τους. Συνεπώς θα βρουν τον δρόμο να διεκδικήσουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά. Και δεν θα είναι μόνον αυτοί. Στο ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που δικαιούνται αναδρομικά, θα προστεθεί και η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που μπορεί να μην τα δικαιούνται, αλλά δεν το ξέρουν ή θα σκεφτούν: «Μια αίτηση είναι. Τι ψυχή έχει; Κι αν σου κάτσει;».
Ετσι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταρρεύσει από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων, όπως ακριβώς έγινε και με το σύστημα αιτήσεων για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» τις προηγούμενες ημέρες. Εκτός αυτού οι υπάλληλοι των οργανισμών θα πρέπει να ελέγξουν τα αιτήματα, έστω κι αν αυτά είναι ηλεκτρονικά. Κάποιοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν και στους ενδιάμεσους για να κάνουν τις αιτήσεις. Η απόφαση του υπουργείου θα είναι χαρά των λογιστών εξειδικευμένων γραφείων που παράγουν αιτήσεις προς το Δημόσιο.
Ομως, αφού κατά τον υφυπουργό «το κράτος κάνει αυτομάτως τον υπολογισμό ώστε να αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που οφείλονται σε όσους δικαιούνται να πάρουν πίσω χρήματα τα οποία τους είχαν παρακρατηθεί παρανόμως», γιατί να μπουν οι συνταξιούχοι στο βάσανο και στο κόστος των αιτήσεων και γιατί να επιβαρυνθεί περισσότερο με ελέγχους ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους; Ανόητα ερωτήματα. Αν κυριαρχούσε η κοινή λογική, το κράτος δεν θα είχε χρεοκοπήσει και, φυσικά, η Ελλάδα δεν θα είχε αυτήν την κυβέρνηση.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.3.2018