Από το πώς θα χάσει το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί. Ακόμη και η προχθεσινή που έδειξε το κρατικό κανάλι της ΝΕΤ. Αυτό πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η πρόθεση ψήφου είναι ένας ακόμη κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που μπαίνει ένα ενοχλητικό ερώτημα στη μέση. Ποιοι είναι οι όροι ήττας του ΠΑΣΟΚ; Με τι προίκα θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία;
Η μία απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι αφοριστικά απλή: «και τι με νοιάζει εμένα Ας ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ και μετά γαία πυρί μιχθείτο;». Είναι μια απάντηση καθ’ όλα κατανοητή μόνο που δεν μπορεί να πάει μακριά το καράβι της παράταξης. Διότι οι αριστεροί όροι ήττας του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα είναι οι όροι ήττας της Νέας Δημοκρατίας αύριο. Τα ίδια προβλήματα που δεν τόλμησε να αγγίξει και να λύσει το ΠΑΣΟΚ, θα τα βρει διογκωμένα η Ν.Δ. την 8η Μαρτίου. Οι όροι ήττας του ΠΑΣΟΚ ορίζουν την μετά τις εκλογές νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Για να το κάνουμε πιο λιανά. Αξίζει να ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν προχώρησε τις περιώνυμες «διαρθρωτικές αλλαγές». Δεν αξίζει να ηττηθεί γιατί προχώρησε λειψά έστω τις ιδιωτικοποιήσεις τις αποκρατικοποιήσεις, τα αναγκαία φιλελεύθερα μέτρα που χρόνια τώρα χρειάζονται.
Αξίζει αν ηττηθεί γιατί μετά από χρόνια και δισεκατομμύρια δραχμές δεν τόλμησε να ιδιωτικοποιήσει την «Ολυμπιακή». Να το πούμε χοντρά; Να την ξεπουλήσει, ρε αδελφέ! Όσο, όσο, κι όποιος την πάρει. Πιο φθηνά θα ερχόταν το «ξεπούλκημα» στον μέσο φορολογούμενο. Δεν αξίζει να χάσει διότι ιδιωτικοποιεί την «Γενική Τράπεζα». Να χάσει το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν διευκόλυνε χρόνια τώρα τις ξένες επενδύσεις -και παραμένουμε σε επίπεδο Λιβύης- αλλά όχι γιατί ο κ. Λαφαζάνης και οι συν αυτώ θεωρούν κατάρα κι εθνικό έγκλημα κάθε είδους καπιταλιστική δραστηριότητα στη χώρα. Να χάσει γιατί προσπάθησε να περάσει εν κρυπτώ μια τροπολογία για το Πόρτο Καράς κι όχι να παλέψει φανερά για την όποια ουσία της υπόθεσης. Να χάσει γιατί δεν προώθησε την φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας, αφήνοντας τα προβλήματα να σωρεύονται κι όχι γιατί αποτόλμησε δειλά, λειψά κι ένοχα να προχωρήσει κάποια μέτρα που θέλουν να κάνουν τη χώρα δυτική. Να χάσει για το «δειλά, λειψά κι ένοχα» όχι για τα μέτρα καθ’ αυτά.
Οι όροι ήττας του ΠΑΣΟΚ είναι που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τα προβλήματα έγιναν βουνό. Χρειάζεται να σπάσουν αυγά για να γίνει η ομελέτα των λύσεων. Χρειάζεται να σπάσουν κατεστημένες νοοτροπίες, για να ανθίσει η ανάπτυξη και η προκοπή. Συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία να τσακιστούν αυτές οι νοοτροπίες επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορέσει απερίσπαστη να εφαρμόσει τις λύσεις. Αυτό όμως που βλέπουμε τώρα στα παράθυρα, είναι η αναπαραγωγή της κατεστημένης ιδεολογίας, δυστυχώς από πλείστα όσα στελέχη της Ν.Δ. Την ίδια κατεστημένη ιδεολογία που θα βρουν τον επόμενο μήνα μπροστά τους. Και τότε τι θα μπορέσουν να πουν; Εμείς δεν ξέραμε και μας παρέσυρε η Αριστερά; Ελάχιστα θα πείσουν κι ελάχιστα θα κατορθώσουν να κάνουν, ενώ -εν τω μεταξύ- τα προβλήματα θα σωρεύονται.
Τα ίδια προβλήματα που θα χαρίσουν την ήττα στο ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα θα χαρίσουν την επόμενη ήττα στη Νέα Δημοκρατία…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 1.2.2004