Είναι λυπηρό ότι εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, να ασχολείται η χώρα με ένα ακόμη σκάνδαλο, αλλά θα είναι τραγικό αν τον επόμενο Ιούνιο παραγραφούν οι πιθανές ευθύνες υπουργών για ακόμη ένα σκάνδαλο.
Η δραματοποίηση είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό του ελληνικού Τύπου. Ακόμη και του αποκαλούμενου έγκυρου. Ετσι, την Κυριακή διαβάσαμε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι «η χώρα (κρέμεται) σε μια κλωστή», επειδή «απειλείται στη Βουλή η κυβέρνηση», κι από πάνω: «εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η ελληνική οικονομία».
Ολα αυτά επειδή υπάρχει η πιθανότητα να ερωτηθούν τρεις υπουργοί για τις σχέσεις τους με τον κ. Εφραίμ; Κινδυνεύει η χώρα επειδή κατά την κεντροαριστερή εφημερίδα απειλείται μια κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Βουλή; Μάλλον όχι, και για να είμαστε ακριβείς δεν κινδυνεύει καν η κυβέρνηση. Ούτε καν ένα νομοσχέδιο της. Οι βουλευτές δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα υπερψηφίσουν πρόταση μομφής. Η εκλογή τους την Παρασκευή αφορά μια διαδικασία: θα τους τεθεί ένα ερώτημα που δεν έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, ούτε καν της Ν.Δ. Το ερώτημα θα είναι απλό και λιτό: «θέλετε να δημιουργηθεί μια Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα ρωτήσει τρεις υπουργούς μερικά πράγματα που δεν μπορούν να ρωτήσουν οι εισαγγελείς;» Η εν λόγω επιτροπή, που συνηθίσαμε να την ονομάζουμε «προανακριτική», δεν θεωρεί κανέναν ύποπτο, δεν απαγγέλλει καν κατηγορίες. Συνεχίζει τη δουλειά που θα έκανε για κάθε απλό πολίτη ο εισαγγελέας: θα τους καλέσει για να τους ρωτήσει προκειμένου να συμπληρώσει τη δικογραφία για ένα κατά κοινή ομολογία μέγα σκάνδαλο.
Είναι φυσικά λυπηρό δε, εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, να ασχολείται η χώρα με ένα ακόμη σκάνδαλο, αλλά θα είναι τραγικό αν τον επόμενο Ιούνιο παραγραφούν οι πιθανές ευθύνες υπουργών για ακόμη ένα σκάνδαλο.
Αλλά πάλι, αν το καλοσκεφτούμε, το Ισραήλ βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Εκτός από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση έχει κι ένα διαρκή πόλεμο στα σύνορά του. Εχει Παλαιστίνιους εξτρεμιστές να ανατινάζονται μέσα στα λεωφορεία, τη Χεζμπολάχ να βομβαρδίζει στα βόρεια σύνορά του και τη Χαμάς στα νότια. Κι όμως: πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά του πρωθυπουργού κ. Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος κατέθεσε χωρίς σπαραγμούς ότι κινδυνεύει η χώρα και τελικώς παραιτήθηκε χωρίς να καταστραφεί το σύμπαν.
Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να ταλανίζεται η πολιτική ζωή με ένα ακόμη σκάνδαλο. Αλλά η υγεία της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον της χώρας δεν εξαρτώνται αν θα ερωτηθούν για μια υπόθεση τρεις υπουργοί. Δεν εξαρτάται καν το μέλλον τους. Αν δεν προκύψουν «αποχρώσες ενδείξεις» (όπως είπε και ο πρωθυπουργός) δεν θεωρούνται καν ύποπτοι. Απλώς, κάποια στιγμή, πρέπει έστω να μάθουμε τι έγινε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.10.2008