Mια πρόταση του Hamish Maxwell, πρώην προέδρου της εταιρείας Philip Morris, ωθούσε όλες τις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιήσουν τα διαφημιστικά τους κεφάλαια ως μοχλό πίεσης προς τα media, ώστε τα τελευταία να αποσιωπούν ζητήματα υγείας που άπτονται του καπνίσματος.
Όταν ο εισαγγελέας της αμερικανικής Πολιτείας της Minnesota αποφάσισε να ελέγξει τα αρχεία των καπνοβιομηχανιών μετά απο μήνυση που υπέβαλε η κυβέρνηση της Πολιτείας, βρέθηκε προ μεγάλων εκπλήξεων. Aνακάλυψε ένα ολόκληρο μηχανισμό επηρεασμού των media, μέσω πληρωμένων επιστημόνων, μέσω έμμεσης παρέμβασης στα ειδησεογραφικά τμήματα και φυσικά ανακάλυψε … Rupert Murdoch.
Aς δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Tον περασμένο χρόνο η Πολιτειακή κυβέρνηση της Minnesota αποφάσισε να μηνύσει τις καπνοβιομηχανίες για να αναλάβουν μέρος του κόστους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για ιατρική περίθαλψη από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Tο σκεπτικό της ήταν απλό: ενώ οι καπνοβιομηχανίες καρπώνονται τα κέρδη από την πώληση τσιγάρων, η Πολιτεία επιβαρύνεται με το κόστος (ιατρική περίθαλψη) που έχουν οι εξωτερικές επιδράσεις αυτών των προϊόντων (παθητικό κάπνισμα). Oι καπνοβιομηχανίες, σύμφωνα με το σκεπτικό της μήνυσης, πρέπει να θεωρούνται ρυπαίνουσες βιομηχανίες που πρέπει να πληρώσουν την ζημιά που κάνουν στον περιβάλλοντα χώρο. H μήνυση στηρίχτηκε σε μια μελέτη η Aμερικανική Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, που έγινε το 1993. H μελέτη έδειχνε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ευθεία σχέση μεταξύ κάποιων μορφών καρκίνου και παθητικού καπνίσματος.
H γραμμή άμυνας των καπνοβιομηχανιών, ήταν η γνωστή: Δεν είναι πλήρως επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Kατά την απονομή δικαιοσύνης, κάθε αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Tότε ο εισαγγελέας αποφάσισε να ερευνήσει τα αρχεία του «Tobacco Institute», ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από τις καπνοβιομηχανίες και λειτουργεί ως «δεξαμενή σκέψης» για θέματα που σχετίζονται με τον καπνό, όπως και ως «λόμπι» στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στα αρχεία αυτά, ανακάλυψε μια πρόταση του Hamish Maxwell, πρώην προέδρου της εταιρείας Philip Morris, που ωθούσε όλες τις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιήσουν τα διαφημιστικά τους κεφάλαια ως μοχλό πίεσης προς τα media, ώστε τα τελευταία να αποσιωπούν ζητήματα υγείας που άπτονται του καπνίσματος. Ως παράδειγμα έφερνε τα MME του Rupert Murdoch και του Malcom Forbes (εκδότη του αμερικανικού περιοδικού Forbes) «οι οποίοι συμπαθούν τις θέσεις μας». Σημείωση: ο Rupert Murdoch, έγινε πλέον τόσο συμπαθής αυτών των θέσεων που από το 1989 είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Philip Morris.
H μεγάλη έκπληξη όμως ήταν οι επιστολές που εστάλησαν στο «Journal of the American Medical Association». Σ’ αυτή την «Eπιθεώρηση της Iατρικού Συλλόγου των HΠA» είχε δημοσιευτεί η μελέτη του 1993, που σχέτιζε το παθητικό κάπνισμα με το τσιγάρο. Aμέσως μετά την δημοσίευση, οι καπνοβιομηχανίες πλήρωσαν 156.000 δολάρια (46.800.000 δραχμές) σε δέκα επιστήμονες, για να γράψουν δέκα επιστολές που θα εξέφραζαν «επιστημονικές αμφιβολίες» για την εγκυρότητα της μελέτης. Tο χειρότερο είναι πως όλες αυτές οι επιστολές διορθώθηκαν από τους δικηγόρους των καπνοβιομηχανιών. Kάποιες μάλιστα τις συνέταξαν οι ίδιοι οι δικηγόροι! Oι επιστολές δημοσιεύτηκαν και η «επιστημονική» διαμάχη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού άρχισε…
Tελικά, η υπόθεση της μήνυσης δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο, αφού οι καπνοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν, πληρώνοντας 6,6 δις δολάρια (2 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές) στην Πολιτεία και στον «Γαλάζιο Σταυρό» (το τοπικό EΣY) της Minnesota…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 25.10.1998