Με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη έγινε κακούργημα. Τιμωρείται με αυστηρές ποινές (φυλάκιση και κάθειρξη) αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σοβαρή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Αν προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου –έστω χωρίς πρόθεση– τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών.
Από την άλλη πλευρά, διαβάζουμε ότι «απορρίφθηκε από τον εφέτη ανακριτή το αίτημα που κατέθεσε συγγενής θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου που αφορά στελέχη της Hellenic Train. Ο συγγενής, ο οποίος είναι δικηγόρος, ζήτησε να μετατραπεί η δίωξη δύο στελεχών της εταιρείας από πλημμέλημα (ανθρωποκτονία από αμέλεια) σε κακούργημα» («Καθημερινή», 17.1.2025). Με άλλα λόγια, αν κάποιος σκοτώσει εξ αμελείας έναν άνθρωπο κάθεται στο σκαμνί για κακούργημα. Αν υπάρχει ανθρωποκτονία 57 ανθρώπων από αμέλεια, έχουμε πλημμέλημα.
Οχι, δεν γίναμε ξαφνικά υπέρ του δόγματος «κρεμάστε τους ψηλά». Απλώς υπογραμμίζουμε πώς η κυβέρνηση έσκαψε τον λάκκο στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Ας έρθουμε στη θέση ενός από εκείνους τους αδαείς που χειροκροτούσαν την «αυστηροποίηση», με την οποία μάς έχει ζαλίσει, πέντε χρόνια τώρα, η κυβέρνηση. Σίγουρα ένιωσε πολύ καλά που «εκείνα τα παλιόπαιδα θα βρουν τον μάστορή τους» και είπε «μπράβο στον Μητσοτάκη, που επιτέλους κάτι κάνει για να μη σκοτώνονται οι άνθρωποι στους δρόμους».
Τώρα ο ίδιος αδαής ακούει ότι για το ίδιο πράγμα (επί 57) κάποιοι δικάζονται για πλημμέλημα. Δεν θα νιώσει διαψευσμένος; Δεν θα βγει στους δρόμους οργισμένος; Δεν θα πάει στην πλατεία πεπεισμένος ότι «αυτούς εκεί ψηλά τους συγκαλύπτουν»; Δεν θα ζητήσει έναν «φύρερ» ή, έστω, έναν ακόμη πιο ισχυρό πρωθυπουργό, που να μπορεί να τιμωρεί κι εκείνους που περνούν με κόκκινο και τους υψηλά ισταμένους που «πάντα τη γλιτώνουν»; Δεν θα χάσει την εμπιστοσύνη του στον εφέτη ανακριτή που απέρριψε το αίτημα (να γίνει το πλημμέλημα, κακούργημα) και στη Δικαιοσύνη;
Ο ποινικός λαϊκισμός, που πέντε χρόνια τώρα καλλιεργεί η κυβέρνηση, είναι αχόρταγος. Ο πληθωρισμός των ποινών είναι σαν το κατοχικό χρήμα· πρέπει να τυπώνεις διαρκώς περισσότερο για να τα φέρνεις βόλτα. Το χειρότερο είναι ο εκφασισμός όλων εκείνων των αδαών, που πίστεψαν την κυβέρνηση ότι με ένα νόμο και μερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα λύνονται τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα.
Κάποιοι λένε ότι ξαναζούμε το «έπος των Αγανακτισμένων». Αν αυτό αληθεύει, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτούς εδώ δεν τους έπλασε η αντιπολίτευση, αλλά ο λαϊκισμός της κυβέρνησης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 26.2.2025