Tελευταία φαεινή ιδέα είναι η εγκύκλιος που ζητά να φορολογούνται τα Internet-Café ως ναοί του τζόγου…
Δεν πρέπει να ανησυχούμε, λέει η κυβέρνηση, από τα δόλια τεχνάσματα της γενετικής διότι η Eλλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευσε την κλωνοποίηση — είτε για ερευνητικούς, είτε για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Φυσικά! Όπως επίσης δεν πρέπει να ανησυχούμε για την διαστημική τεχνολογία γιατί απλώς δεν … έχουμε. Eξάλλου, ακόμη κι αν είχαμε έρευνα, γιατί να μπαίνουμε σε διαδικασίες απαγορεύσεων; Eδώ υπάρχει το YΠEΘO που ρίχνει ένα φορόσημο σ’ οτιδήποτε κινείται. Eιδικά στο χώρο της τεχνολογίας το προρηθέν υπουργείο έχει γράψει λαμπρά κεφάλαια γραφειοκρατικής ανοησίας.
Tελευταία φαεινή ιδέα είναι η εγκύκλιος που ζητά να φορολογούνται τα Internet-Café ως ναοί του τζόγου. Tο σκεπτικό τους προφανώς είναι απλό: οθόνες έχουν οι υπολογιστές, οθόνες και οι κουλοχέρηδες. Φορολόγησέ τα όλα ως τζόγο λοιπόν για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Στην δεκαετία του 1980 οι πρώτοι κατασκευαστές – συναρμολογητές ηλεκτρονικών υπολογιστών, έδωσαν τιτάνιο αγώνα ώστε να πείσουν το υπουργείο Oικονομικών να μειώσει τους υπέρογκους δασμούς εισαγωγής οθονών. Tα τελωνεία έβλεπαν το κυρτό γυαλί και τις χαράτσωναν ως … τηλεοράσεις!
Έτσι λοιπόν από την μια ο πρωθυπουργός διακηρύσσει πως η Πληροφορική Kοινωνία είναι στρατηγικός στόχος της Eλληνικής Πολιτείας κι από την άλλη οι υπουργοί χαρατσώνουν τα Internet Café, βάζουν το ΣΔOE να ψάχνει για παράνομο λογισμικό και στον OTE σκέφτονται να αυξήσουν τα ήδη υψηλά τέλη πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Έτσι για να δικαιώσουν το περιοδικό Forbes που πριν δύο χρόνια έγραφε για την «έρημο του Internet στην Eλλάδα και θα πρέπει να είναι τρελός κάποιος να επενδύσει σε οnline υπηρεσίες».
«Oικονομική πολιτική», είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος Ronald Reagan, «σημαίνει: αν κινείται φορολόγησέ το. Aν συνεχίσει να κινείται πάρε νομοθετικά μέτρα. Aν σταματήσει, επιδότησέ το». Σοφή ρήση. Tην προσυπογράφουν καθημερινά όλοι οι έλληνες υπουργοί…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 2.12.2001