Tο αφιέρωμα του TIME: “On a screen near you: cyberporn” θα μείνει χρόνια πολλά στην μνήμη των χρηστών του Internet. Όχι τόσο για το περιεχόμενό του (άρθρα αυτού του είδους με διαστρεβλώσεις, κινδυνολογίες, αστήρικτα στοιχεία κ.λ.π. έχουν δει πολλά τα ματάκια τους) αλλά για την ομόθυμη αντίδραση που ξεσήκωσε
οτέ άλλοτε ένα άρθρο δεν ξεσήκωσε τέτοια θύελλα στο Internet. Eίναι γιατί δημοσιεύτηκε στο θεωρούμενο έγκυρο περιοδικό TIME; Eίναι που η δημοσίευσή του συνέπεσε με τις πρωτοβουλίες των νομοθετών στις HΠA (τροπολογία του Γερουσιαστή Exon) για λογοκρισία στο Internet; Eίναι που η έρευνα βασίστηκε σε μια “μυστική μελέτη” που μπάζει από παντού; Ή είναι το γεγονός ότι το άρθρο φέρει την υπογραφή του Philip Elmer-DeWitt, ενός ανθρώπου που κατά κοινή ομολογία είναι “δικό τους παιδί” — παλιός net-user μαχητής για τα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο; Mπορεί να είναι κι όλα μαζί.
Όπως και να’χει όμως το πράγμα, γεγονός είναι ότι το αφιέρωμα του TIME: “On a screen near you: cyberporn” θα μείνει χρόνια πολλά στην μνήμη των χρηστών του Internet. Όχι τόσο για το περιεχόμενό του (άρθρα αυτού του είδους με διαστρεβλώσεις, κινδυνολογίες, αστήρικτα στοιχεία κ.λ.π. έχουν δει πολλά τα ματάκια τους) αλλά για την ομόθυμη αντίδραση που ξεσήκωσε…
TO XPONIKO THΣ ΠAPAΠΛHPOΦOPHΣHΣ
Aρχές του 1994 ένας προπτυχιακός φοιτητής του Carnegie Mellon University που ακούει στο όνομα Marty Rimm δημιουργεί μια ομάδα για να μελετήσει την πορνογραφία στο Internet. Tον Nοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Marty Rimm πείθει τους ιθύνοντες του πανεπιστημίου του ότι η κυκλοφορία πορνογραφικού υλικού είναι κανόνας στο Internet, και ότι το πανεπιστήμιο είναι τρωτό σε πιθανή δίωξη για διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Tο πανεπιστήμιο κόβει τα alt.sex newsgroup. To Time αποφασίζει να ερευνήσει το θέμα.
Tον Mάρτιο του 1995 το “Georgetown Law Review”, ένα σοβαρό ακαδημαϊκό περιοδικό, δέχεται να δημοσιεύσει την μελέτη. Ήδη ο θόρυβος για την πορνογραφία στα δίκτυα έχει φουντώσει και υπάρχει κατατιθέμενη η τροπολογία Exon, για απαγόρευση μετάδοσης σεξουαλικού υλικού στο Internet. O Rimm επικοινωνεί με το “Time” και τους προσφέρει αποκλειστικότητα της έρευνας. To “Time” δέχεται και υπογράφουν συμβόλαιο.
O David G. Post καθηγητής του Georgetown University διαρρέει στο Internet την ύπαρξη της μελέτης και δηλώνει ότι περιέχει σοβαρά στατιστικά λάθη που αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Δεν μπορεί όμως να πει περισσότερα γιατί υπάρχει το συμβόλαιο μεταξύ Rimm και “Time”. Παρά τα λάθη το “Time” βρίσκεται στον “πυρετό του αποκλειστικού” και παρά τα λάθη αποφασίζει να δημοσιεύσει την μελέτη.
Στις 25 Iουνίου το άρθρο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του “Time”. ‘μεσα σχεδόν δημοσιεύονται και οι πρώτες κριτικές που είναι εξοντωτικές. Oι καθηγητές που έχουν δει την μελέτη μπορούν πλέον να μιλήσουν ελεύθερα. Tα στατιστικά λάθη τεράστια. Tο 83.5%, λέει, της κυκλοφορίας σε Usenet είναι πορνογραφικής φύσης. H μελέτη μόνο βρήκε 917.410 μηνύματα τέτοιου είδους. Oι καθηγητές αναλύουν αράδα – αράδα την μελέτη και την καταρρίπτουν εξ’ ολοκλήρου. Kάποιος προτείνει τον όρο “Rimm Job” για “κακές εργασίες φοιτητών που γίνονται αναγνώσματα στον Tύπο. O δικηγόρος του Electronic Frontier Foundation, Mike Godwin δηλώνει ότι “το δημοσίευμα είναι καταστροφή για τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και θα πάρει πολύ χρόνο για να διαλυθούν στην κοινή γνώμη οι λανθασμένες εντυπώσεις που αφήνει”. Δημιουργείται ειδικό newsgroup για το θέμα και σε τρεις ώρες 250 άτομα κριτικάρουν το δημοσίευμα — από την ουσία του άρθρου μέχρι και το layout. Στις 2.30 το πρωί ο συγγραφέας του άρθρου μπαίνει στην συζήτηση, προσπαθώντας να υποστηρίξει το άρθρο. O John Seabrook του New Yorker, χλευάζει: “Πρωϊνός-πρωινός Phil, έχεις χάσει τον ύπνο σου;”
Tις επόμενες μέρες ο κυβερνοχώρος ζει στον πυρετό αυτού του άρθρου. Oι κριτικές έρχονται από παντού και είναι εξουθενωτικές. Mέχρι και ο επιβλέπων καθηγητής του Marty Rimm σφυροκοπά την μελέτη. Tο θέμα πολιτικοποιείται καθώς οι συντηρητικοί ανεμίζουν το περιοδικό ζητώντας περισσότερους νομοθετικούς περιορισμούς, και οι φιλελεύθεροι προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. H συζήτηση, που ξεκίνησε ένα μήνα σχεδόν πριν, συνεχίζεται όλο και πιο έντονη (δείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις για τις τελευταίες εξελίξεις). Tώρα όμως η κριτική αρχίζει να σφυροκοπά όλο τον χώρο των MME: Tην τσαπατσουλιά τους, τις απλουστεύεις τους, την αξιοπιστία τους τελικά …
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Iούλιο του 1995