Ο σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το διαλαλεί με κάθε αφορμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις» (ΣΚΑΪ, 7.7.2022). Για τα Τέμπη: «Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στο τι πραγματικά έγινε. (…) Για το θέμα αυτό, γιατί έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και καλό είναι όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» (ΣΚΑΪ, 25.4.2024). Το ίδιο επανέλαβε πλειστάκις και για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τέλος, συνόψισε ότι «Δημοκρατία (…) σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στους θεσμούς, πρώτα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» (20.11.2024).
Σεβασμός και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στους δικαστές στον πληθυντικό ούτε να γράφουμε τη Δικαιοσύνη με Δ κεφαλαίο. Δεν σημαίνει καν ότι αποφεύγουμε την κρίση στις αποφάσεις της. Μπορούμε να τις επικρίνουμε, αλλά στη Δημοκρατία οφείλουμε να τις εφαρμόζουμε χωρίς «μου, σου, του…» και καθυστερήσεις. Αν, για παράδειγμα, ένα δικαστήριο επιβάλει περιοριστικούς όρους σε καταδικασθέντα, αυτοί ισχύουν από τη στιγμή ανακοίνωσης της απόφασης και όχι μόλις καθαρογραφεί· κάτι που μπορεί να καθυστερήσει ένα ή δύο χρόνια.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (11.12.2024) είναι σαφής: ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός είναι αντισυνταγματικός και μόνο όσοι έχουν ξεκινήσει εργασίες μπορούν να συνεχίσουν με βάση αυτόν· ο λόγος της εξαίρεσης είναι προφανής: να μη μείνουν στα μπετά κτίρια φαντάσματα. Αλλες άδειες για πολυκατοικίες μεγαθήρια ούτε πρέπει να εκδοθούν ούτε να υλοποιηθούν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης διαφωνεί με αυτή την απόφαση του ΣτΕ. Αντί όμως να γράψει ένα άρθρο για να την επικρίνει, αποφάσισε να περάσει μια τροπολογία στη Βουλή για να την παρακάμψει. Εκρινε (ο ίδιος; οι νομικοί του φωστήρες;) ότι οι άδειες μέχρι την 11η Δεκεμβρίου ισχύουν, ανεξαρτήτως αν άρχισαν εργασίες.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση φτύνει κατάμουτρα τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. H προηγούμενη αφορά την υποχρέωση της διοίκησης να ενημερώσει τα θύματα των υποκλοπών για τους λόγους παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ.
Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το κράτος για το συγκεκριμένο ρουσφέτι. Οπως έλεγε ο Κίσινγκερ, «το παράνομο το κάνουμε αμέσως. Για το αντισυνταγματικό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο». Να θυμίσουμε ότι αυτός ήταν υπουργός του Νίξον, του προέδρου που έμεινε στην Ιστορία για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.12.2024