Η φωτογραφία είναι υπέροχη. Σαν πόστερ ταινίας με τίτλο «Και οι δώδεκα ήταν υπέροχοι». Μπροστά είναι ο πρωθυπουργός και πίσω του σε σχηματισμό έντεκα πιλότοι. Στο φόντο –και στο κέντρο ακριβώς– ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.
Η επικοινωνία είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν να επισκεφθούν τα κέντρα επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, και γι’ αυτό μετά θα φωτογραφηθούν στα καμένα. Η αντιπολίτευση θα χρωματίσει με κάπως πιο μελανά χρώματα την καταστροφή σε αντίθεση με την κυβέρνηση που λέει «ευτυχώς, οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες (…) Λίγα σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές και ακόμη λιγότερα έχουν καταστραφεί ολικώς. Δεν γνωρίζω ακόμα τον ακριβή αριθμό» (Βασίλης Κικίλιας, ΣΚΑΪ 14.8.2024).
Το πιο εντυπωσιακό και σε αυτήν την καταστροφή είναι η επικοινωνιακή της διαχείριση από την κυβέρνηση. Πέντε μέρες μετά δεν έχουμε συνολική αποτίμηση των ζημιών. Κατά την κυβέρνηση δεν ξέρουμε καν την έκταση των καμένων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus η φωτιά επεκτάθηκε σε 85.000 στρέμματα γης. «Δεν είναι τόσα πολλά», είπε ο υπουργός, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσα. Ευτυχώς υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έγιναν οι πρώτες «130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους στη βορειοανατολική Αττική. “Κόκκινες” χαρακτηρίστηκαν 78 κατοικίες, δηλαδή ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες. Μαζί με τις “κίτρινες” (απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες) το σύνολο των κτιρίων ανέρχεται σε 92 κτίρια, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους. Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση, “πράσινα”» (ΕΡΤnews 14.8.2024).
Το άλλο που δεν ξέρουμε είναι πώς ξεκίνησε αυτή η καταστροφή. Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες κατοίκων, υπάρχει και βίντεο (Star 15.8.2024), σύμφωνα με τα οποία «έσκασε μια κολόνα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κι ένα πυρακτωμένο καλώδιο έπεσε σε ξερόχορτα και ξεκίνησε η πυρκαγιά». Από την άλλη, «το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας» έβγαλε ένα πόρισμα σαν αυτό του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: λέει ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από κολόνα, αλλά δεν μας λέει πώς ξεκίνησε. Αυτό θα εκδοθεί έπειτα από δύο μήνες, τότε που η επικαιρότητα θα σβήσει τις αλγεινές εντυπώσεις της καταστροφής.
Συνεπώς, το μόνο που απομένει είναι να ευχηθούμε «άλλο κακό να μη μας βρει», διότι σε κάτι άλλο δεν μπορούμε να ελπίζουμε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.8.2024