Μετά την αναθεώρηση του 1985, η επιλογή υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Ο ένας είναι να ‘χουμε να λέμε και να στοιχηματίζουμε ονόματα στα καφενεία, ώστε να ξεχνιόμαστε λίγο από τα μεγάλα προβλήματα· ακρίβεια, φτωχές δημόσιες υποδομές κ.λπ.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους συμβολισμούς. Πέρα από τις μικροκομματικές επιδιώξεις, η επιλογή του/της υποψηφίου, για την ανώτατη και χωρίς αρμοδιότητες θέση, θέλει να υπογραμμίσει το πνεύμα όσων προτείνουν. Οι συμβολισμοί έχουν μακροπροθέσμως πολιτικά αποτελέσματα. Καμιά φορά και άμεσα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε προφίλ μεταρρυθμιστή καταψηφίζοντας το 2015 τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία.
Οι επιλογές των τελευταίων ημερών έχουν προφανείς συμβολισμούς. Η αναιτιολόγητη (προς το παρόν, τουλάχιστον) απόρριψη της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό έχει να κάνει με τη σκιαμαχία για το, κατά τον κ. Μητσοτάκη ανύπαρκτο, θέμα της «woke κουλτούρας».
Υπάρχουν και λιγότερο εμφανείς συμβολισμοί. Για παράδειγμα, η επιλογή του κ. Τάσου Γιαννίτση, από το ΠΑΣΟΚ, είναι η έμπρακτη αυτοκριτική του κόμματος για τη λυσσώδη αντίδραση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το 2001· αντιστοίχως, ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν η έμπρακτη αυτοκριτική για τον καλών προθέσεων «νόμο-πλαίσιο 1268/1982», που επισώρευσε πολλά δεινά στα ΑΕΙ.
Μια βασική αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας ήταν η φαρμακευτική δαπάνη. Από 2,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2004, εκτινάχτηκε στα 5,28 δισ. ευρώ το 2009. Ο λόγος αυτής της έκρηξης ήταν η κατάργηση της λίστας φαρμάκων το 2004 από τον υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ετσι, γεννάται το μεγάλο παράδοξο: ο κ. Μητσοτάκης καταψήφισε τον κ. Παυλόπουλο διότι «δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους» (18.2.2015) διορίζοντας χιλιάδες συμβασιούχους, αλλά προτείνει για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος υπερδιπλασίασε την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αείμνηστος διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Βαρθολομαίος είχε δείξει στον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή δύο κουτάκια και του είπε: «Είναι δύο ίδια φάρμακα και έχουν ακριβώς το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η μόνη διαφορά είναι στην τιμή τους. Το ένα είναι 10 φορές πιο ακριβό από το άλλο. Μετά την κατάργηση της λίστας φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνησή σας, όλοι οι γιατροί “παραδόξως” συνταγογραφούν το ακριβό και όχι το φθηνό σκεύασμα. Και λόγω αυτού του φαινομένου, που έχει προφανή εξήγηση, εκτιμώ ότι είναι θέμα χρόνου το ΙΚΑ να καταρρεύσει» («Καθημερινή», 2.11.2013).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.1.2025