Σε μια χώρα όπου ένας τουρίστας από την Αμερική εκλέχτηκε αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που μια 76χρονη κτηνοτρόφος από τον Εβρο –η οποία δεν είπε ούτε μία κουβέντα προεκλογικώς– ψηφίστηκε για ευρωβουλευτή. Πιθανότατα δε η εκλογή της κ. Γαλάτως Αλεξανδράκη με το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης να στέλνει και άλλα μηνύματα στις πολιτικές ηγεσίες, πέρα από το μήνυμα της αποχής, που αδυνατούν να διαβάσουν.
Το πρώτο μήνυμα αφορά τα «λαμπερά ονόματα». Ολα τα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη τη Ν.Δ., σκίστηκαν να βρουν γνωστούς (από τα ριάλιτι, τα σίριαλ, το ποδόσφαιρο και άλλα τηλεοπτικά προϊόντα) υποψηφίους. Το σκεπτικό και το επιχείρημα ήταν ότι αυτοί θα προσελκύσουν ψήφους στο κόμμα. Η «κυρά Γαλάτω», όπως την αποκαλούν στον Εβρο, έδειξε το μάταιο του πράγματος. Οι αστέρες του θεάματος δεν προσελκύουν ψήφους στο κόμμα, αλλά για τον εαυτό τους.
Οι ψηφοφόροι επιλέγουν το κόμμα που θα ψηφίσουν και μετά διατρέχουν τη λίστα με τα 42 ονόματα, μπας και ξέρουν κάποιον να σταυρώσουν. Οι σοβαροί άνθρωποι είναι συνήθως και σεμνοί, επομένως δεν έχουν στην κάλπη μοίρα. Απομένουν οι άλλοι, οι γνωστοί ή αυτοί που μοιάζουν με γνωστούς. Πρώτος από το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης με 110.348 σταυρούς εκλέχθηκε ένας κτηνίατρος ονόματι Φράγκος Εμμανουήλ και για όσους δεν κατάλαβαν και σε παρένθεση του Φραγκούλη. Αυτό εξόργισε τον γνωστό στρατηγό κ. Φράγκο Φραγκούλη: «Δέχομαι αναρίθμητα τηλέφωνα και μηνύματα (…) με τα οποία συγχέονται για τη δική μου εκλογή με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης. Υποψήφιος με το όνομα Φράγκος Εμμανουήλ έχει βάλει σε παρένθεση το όνομα Φραγκούλης, καθότι είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνομα (sic). Δεν είμαι υποψήφιος, δεν υπήρξα ποτέ και παρακαλώ θερμά, όλη αυτή η παρωδία να σταματήσει εδώ» (10.6.2024).
Η κυρία Γαλάτω είχε επίσης την προνομία του επιθέτου της γι’ αυτό και εκλέχθηκε με 51.267 σταυρούς. Λέγεται Αλεξανδράκη και στο ψηφοδέλτιο βρέθηκε λόγω αλφαβήτου στην πρώτη θέση, κάτι που μας κάνει να φοβόμαστε ότι σε επόμενες εκλογές μπορεί να δούμε (βεβαίως) κανένα όνομα «Αααβάδιστα», όπως έγραφαν παλιά οι Μικρές Αγγελίες στις εφημερίδες.
Ολα αυτά, βεβαίως, είναι υποπροϊόντα ενός εκλογικού συστήματος με ένα ψηφοδέλτιο για μια ενιαία περιφέρεια. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η εκλογή γινόταν σε μικρότερες περιφέρειες, όπως συνηθίζουν στην Ευρώπη. Οσο για την εκλογή με τη λίστα, που προκρίνουν πολλοί, ας σκεφτούν κάτι. Ολα τα υπουργικά συμβούλια που έχουμε δει, με τη λίστα των αρχηγών των κομμάτων έχουν βγει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13.6.2024