Τον Μάρτιο του 2009 –τότε που, όπως λέγεται, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για να μειώσει τα ογκώδη δημοσιονομικά ελλείμματα– η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.300 νέων αγροφυλάκων. Υπήρχαν, βλέπετε, κενά στο οργανόγραμμα της αγροφυλακής.
Τι είχε συμβεί; Το 1993, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επανίδρυσε τη διαλυθείσα από το 1984 αγροφυλακή και διόρισε 10.000 αγροφύλακες. Οταν επανεξελέγη το ΠΑΣΟΚ διέλυσε πάλι την υπηρεσία και δεν τους τοποθέτησε. Το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή επανίδρυσε για δεύτερη φορά την αγροφυλακή και προσέλαβε τους αγροφύλακες του 1993. Επειδή όμως αναγνώρισε ως πρώτη πρόσληψη το 1993, όσοι τοποθετήθηκαν το 2007 άρχισαν να… βγαίνουν στη σύνταξη το 2008! Ετσι το οργανόγραμμα εμφάνισε κενά.
Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διότι μετά το «έπος των αγροφυλάκων», είχαμε προσφάτως το «έπος ΑΕΙφυλάκων», με την πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν ξέρουμε πού βρίσκονται και τι κάνουν. Τώρα, ξεκινά το «έπος των σιδηροδρομοφυλάκων». O αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών, κ. Βασίλης Οικονόμου, προανήγγειλε τη λειτουργία της συγκοινωνιακής αστυνομίας. «Θα βάλουμε τη συγκοινωνιακή αστυνομία, την οποία ζητούν και οι εργαζόμενοι», είπε στον Real FM (27.1.2025), και «θα είναι ένα σώμα ειδικών φρουρών, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα σε συγκεκριμένα σημεία». Συμφώνως με τον ίδιο, «η συγκοινωνιακή αστυνομία θα αντιμετωπίζει όσους ξηλώνουν τις γραμμές του σιδηροδρόμου, αλλά και την παραβατικότητα μέσα στα βαγόνια του προαστιακού, από το ΣΚΑ (Μενίδι) προς την Κόρινθο και από το ΣΚΑ προς τη Χαλκίδα».
Οταν ξεκίνησε το «έπος της αγροφυλακής» («οικοφυλακή» την είχε βαφτίσει τότε ο κ. Βύρων Πολύδωρας) αναρωτιόμασταν «τι θα κάνουν οι αγροφύλακες που δεν μπορούν να κάνουν οι αστυφύλακες (στα χωριά), οι δασοφύλακες, οι συνοριοφύλακες (που περιπολούν στα βουνά) και μερικά ακόμη σώματα που σίγουρα έχει το ελληνικό κράτος; Με τι θα ασχολούνται; Μην, τυχόν, εξαφανιστεί το θυμάρι από τις ψηλές ραχούλες; Κι αν υπάρχουν “οικοφύλακες” τότε τι χρειαζόμαστε τους δασοφύλακες; Δεν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων; (…) Εχουμε ένα κράτος που σήμερα χρωστάει το 108% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Κάθε χρόνο ξοδεύει περισσότερα χρήματα (3,5% του ΑΕΠ) από τους φόρους που συλλέγει (…) μόνο η αγροφυλακή τού λείπει…» («Καθημερινή», 22.7.2006).
Αντιστοίχως, πρέπει να ρωτήσουμε: Τι θα κάνουν οι συγκοινωνιοφύλακες που δεν μπορούν να κάνουν οι κανονικοί αστυφύλακες σε μια εποχή που φτύσαμε αίμα για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος στο 154% του ΑΕΠ;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5.2.2025