Θα ξεκινήσουμε με ένα παλιό αλλά καλό ανέκδοτο. Πεθαίνει κάποιος και κατευθύνεται στην κόλαση. Στην πόρτα τον ρωτούν σε ποια κόλαση θέλει να πάει. «Υπάρχουν πολλές, αναλόγως της εθνικότητας», απαντά ο διαβολάκος. «Μπορείτε να διαλέξετε».
Ο αμαρτωλός ξεκινά από τη γερμανική, αλλά φεύγει γρήγορα διότι κάποιος του λέει τα βάσανα: «Μας χώνουν σε λύματα με το κεφάλι μέσα, για 23 ώρες, και μία ώρα μάς μαστιγώνουν». Στη γαλλική, τα πράγματα κάπως διαφέρουν: «Μας μαστιγώνουν 22 ώρες την ημέρα και 2 ώρες μάς έχουν στα λύματα» κ.ο.κ.
Πλησιάζοντας όμως στην ελληνική, ακούει μπουζούκια και «όπααα». Χτυπάει την πόρτα και ξεπροβάλλει κάποιος μισομεθυσμένος: «Τι τρέχει, ρε παλικάρι;». «Ηρθα να ρωτήσω ποια είναι η τιμωρία σας εδώ», αποκρίνεται ο αμαρτωλός. «Χάλια», του λέει ο άλλος μπερδεύοντας τα λόγια του. «12 ώρες μάς έχουν στα λύματα και 12 μας μαστιγώνουν, αλλά, πάλι… Η Ελλάδα είναι εδώ! Πότε δεν έχουμε μαστίγια, πότε χαλάνε τα βυτιοφόρα με τα λύματα κι έτσι, στο ενδιάμεσο, το ρίχνουμε λίγο έξω».
Το ανέκδοτο περισσότερο θέλει να τονίσει την ελληνική οργάνωση, παρά την «ανωτερότητα» της ελληνικής πραγματικότητας. Το θυμηθήκαμε, δε, διότι προχθές μια εφημερίδα κυκλοφόρησε με οκτάστηλο τίτλο «Γιατί οι Ελληνες είμαστε ανώτερο έθνος» («Εστία», 16.11.2022). Η αιτιολογία; «Οι Τούρκοι ζήτησαν νοσήλια από την Ελληνίδα που ετραυματίσθη από τη βόμβα. (…) Υπήρχε περίπτωση Ελλην να χρεώσει ιατρικά έξοδα σε επισκέπτη της χώρας μας;».
Η αλήθεια είναι πως και τα ελληνικά νοσοκομεία χρεώνουν νοσήλια στους ξένους. Γι’ αυτόν τον λόγο εξεδόθη εγκύκλιος, που προέβλεψε ότι «στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες».
Αλλά επειδή επικρατούν συνθήκες –της κολάσεως, κατά το ανωτέρω ανέκδοτο– αυτά πολλάκις δεν εισπράττονται. Με βάση τις προ τριετίας εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το 2015 οι απώλειες από τις απλήρωτες νοσηλείες των ξένων τουριστών στη χώρα μας άγγιζαν ετησίως τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον, λόγω και της αύξησης της τουριστικής κίνησης, το ποσό υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μάλλον δεν υπάρχει θέμα «ανωτερότητας» του ελληνικού έθνους, αλλά πάντα υπάρχει το αιώνιο ζήτημα οργάνωσης του ελληνικού κράτους…