Οι παράνομες υποκλοπές είναι πρόβλημα για την Δημοκρατία. Το ίδιο και οι αναιτιολόγητες «νόμιμες» παρακολουθήσεις.
Η παρακολούθηση των τηλεφώνων ενός πολιτικού αρχηγού είναι θέμα πιθανώς και εθνικής ασφάλειας. Η παρακολούθηση, όμως, του κινητού ενός δημοσιογράφου είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα οι παράνομες παρακολουθήσεις που έγιναν ή επιχειρήθηκαν δια του λογισμικού Predator. Υπάρχει όμως πρόβλημα και με όσες αποκαλούνται νόμιμες.
Δεν ξέρουμε πολλά για την απόπειρα παρακολούθησης των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ελπίζουμε ότι θα πληροφορηθούμε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μάθαμε όμως πολλά για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Θανάση Κουκάκη ο οποίος για έναν αδιευκρίνιστο λόγο παρακολουθείτο -με χαρτιά και καλαμάρια- από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών! Για ποιον λόγο; Ήταν κατάσκοπος των Τούρκων; Μήπως έδινε πληροφορίες στον μακελάρη διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας που υποδεχθήκαμε δόξη και τιμή στην Ελλάδα;
Ο κ. Κουκάκης ασχολείται με το οικονομικό ρεπορτάζ και έγραψε εκτενώς για τα σκάνδαλα στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας» (Reporters United 15.4.2022). Η υπόθεση γίνεται πιο περίεργη διότι η παρακολούθηση «διακόπηκε απότομα όταν ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών καθώς είχε βάσιμες υποψίες ότι ήταν στόχος παράνομης παρακολούθησης» (Τάσος Τέλλογλου, Ελίζα Τριανταφύλλου, Insidestory 27.7.2022).
Τα πράγματα παίρνουν και θεσμικώς αντιδημοκρατική τροπή όταν η κυβέρνηση με τροπολογία σε κατεπείγον νομοσχέδιο για την … πανδημία, καταργεί το ελάχιστο της διαφάνειας στις συνακροάσεις της ΕΥΠ. Αυτό επεσήμανε και με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ: «η κείμενη νομοθεσία τροποποιήθηκε στις 31-3-2021 (άρθρο 87 του Ν. 4790/2021 το νόμο 2225/1994) και απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση η οποία πρέπει να αλλάξει» («Να διερευνηθούν αμέσως οι καταγγελίες του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη για παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών του», 13.4.2022).
Τώρα η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί όποιον γουστάρει χωρίς να δίνει έστω εκ των υστέρων λογαριασμό. Και όπως έγραψε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και βαθιά δημοκράτης δικαστής κ. Χρήστος Ράμμος «πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάχρησης. Για παράδειγμα, στην αόριστη επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας μπορεί να στεγαστεί η πρόθεση να εκβιαστούν και να σιωπήσουν ενοχλητικές για κατεστημένα συμφέροντα φωνές» («Μαζικές παρακολουθήσεις και ατομική ελευθερία», Καθημερινή 6.10.2019).
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε τι έγινε με την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει -με πειστικό αυτήν την φορά τρόπο- τι έγινε με τον κ. Κουκάκη. Όχι μόνο για το λογισμικό της παράνομης παρακολούθησης, αλλά κατ’ αρχήν για τις «νόμιμες» συνακροάσεις.
31.7.2022