Γιατί με το πολυνομοσχέδιο δημιουργείται νέα υπηρεσία που θα κάνει ακριβώς ό,τι και η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων;
Στον κυκεώνα των 1.304 σελίδων του πολυνομοσχεδίου εύκολα κρύβονται οι κατεργαριές. Σαν αυτή της θεσμοθέτησης νέου σώματος κατά της φοροδιαφυγής. Ετσι, μαζί με τις ΔΟΥ, την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την Οικονομική Αστυνομία, την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, το ΣΔΟΕ (ακόμη υπάρχει), την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κι ένα σκασμό δευτερεύουσες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή (95 δομές μέτρησε ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρακατσούλης) αποκτάμε τώρα και τη «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος».
Αυτό μάλλον δεν είναι από τα τυπικά ρουσφέτια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η δημιουργία δηλαδή 135 θέσεων ελεγκτών με τα επιδόματά τους. Προ μηνός υπογράφτηκε απόφαση για τη σύσταση 1.800 νέων οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στην ΑΑΔΕ. Αν επρόκειτο για σύνηθες ρουσφέτι θα μπορούσαν να προσλάβουν 1.935 αντί 1.800· ο σεβασμός για τα χρήματα των φορολογουμένων θα τους εμπόδιζε;
Στο νομοσχέδιο αναγράφεται ότι «η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας και η ΑΑΔΕ διατηρούν αυτοτελώς το δικαίωμα ποινικής έρευνας και φορολογικού ελέγχου αντιστοίχως. Η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες και διατηρεί την αρμοδιότητα φορολογικού ελέγχου των προσώπων για τα οποία διεξάγεται έρευνα από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος».
Προς τι, λοιπόν, η νέα υπηρεσία που θα κάνει ακριβώς ό,τι και η ΑΑΔΕ; Πρέπει να προσέξουμε την επίσημη αιτιολόγηση για τη σύσταση: «Δεδομένης της απευθείας υπαγωγής της Υπηρεσίας στον υπουργό Οικονομικών προκύπτει η ανεξαρτησία της Υπηρεσίας έναντι των λοιπών δομών του υπουργείου Οικονομικών». Και των μηχανισμών ελέγχου και ισορροπιών της εξουσίας θα προσθέταμε εμείς. Ετσι, λοιπόν, όποιος ενοχλεί τον υπουργό Οικονομικών, ή τον προϊστάμενό του πρωθυπουργό, ή το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, θα δέχεται μια επίσκεψη των ανθρώπων της ανεξέλεγκτης αυτής Διεύθυνσης. Κατόπιν, και μέχρι να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, θα κρέμεται στα μανταλάκια του φιλοκυβερνητικού Τύπου…
Εγινε μεγάλος αγώνας για να ανεξαρτητοποιηθεί η εφορία από τις επιδιώξεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Γι’ αυτό έγινε –μετά πολλών εμποδίων- Ανεξάρτητη Αρχή, έτσι ώστε να μην μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να χρησιμοποιεί το μακρύ χέρι της εφορίας για μικροπολιτικές επιδιώξεις. Τώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανασταίνει διά της πλαγίας την προηγούμενη φαύλη κατάσταση. Αλλά ας μη λέμε πολλά, διότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πια γαλατάδες, δεν ξέρει ποτέ ποιος θα χτυπήσει το πρωί την πόρτα σου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.1.2018