Αν δεν πρέπει λόγω της ιστορίας της να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε, τότε λόγω παρελθουσών βαρβαροτήτων πρέπει να φύγει η Γερμανία, η Βρετανία και περίπου 23 ακόμη χώρες
Εντάξει! Να μην βάλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κήρυξε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Οι πρόγονοι των σημερινών Τούρκων βαρύνονται με μεγάλες ωμότητες -«βαρβαρότητες» όπως τις ονομάτισε ο κ. Χριστόδουλος. Aρα οι απόγονοι τους δεν δικαιούνται να μετέχουν της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Αν οι πράξεις των προγόνων είναι κριτήριο ένταξης στην Ε.Ε. με τους Γερμανούς τι κάνουμε;. Τους κρατάμε, ή κατά τα κελεύσματα του κ. Χριστόδουλου, τους διώχνουμε; Διότι αν οι Τούρκοι βαρύνονται με δέκα οι Γερμανοί βαρύνονται με εκατό και μάλιστα πρόσφατα. Έχουν στην ιστορία τους το Ολοκαύτωμα. Τα Καλάβρυτα και το Δίστομο. Τις ναζιστικές θηριωδίες απ’ άκρου εις άκρον της Ευρώπης.
Να διώξουμε, λοιπόν, και τους Γερμανούς. Με τους Γάλλους πως θα τους αφήσουμε; Την ίδια περίοδο -πάνω-κάτω- που κάποιοι Οθωμανοί σούβλιζαν τον Αθανάσιο Διάκο ένας Γάλλος Αυτοκράτωρ, ονόματι Ναπολέων, ποδοπατούσε την Ευρώπη σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά. Έκανε εγκλήματα και θηριωδίες ανήκουστες. Οπότε κατά την λογική του Αρχιεπισκόπου πρέπει να μείνουν εκτός και οι Γάλλοι.
Να περάσουμε στους Ιταλούς που βαρύνονται με τα εγκλήματα Μουσολίνι; Ή στους Aγγλους που έχουν στο λαιμό τους χιλιάδες αγωνιστές της ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο -παλικάρια σαν τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου στην Κύπρο; Εκτός κι αυτοί.
Οι Ισπανοί είχαν ένα Κορτές που έσφαξε όλη την Λατινική Αμερική και αφάνισε ολόκληρους πολιτισμούς. Οι Πορτογάλοι βαρύνονται με τα δικά τους αποικιοκρατικά εγκλήματα. Από την Αυστρία προήλθαν πολλοί από τους πρόθυμους δήμιους του Χίτλερ (μην ξεχάσουμε και τον Μέτερνιχ). Οι Βέλγοι έσφαξαν κόσμο και κοσμάκη στις αποικίες που είχαν στην Αφρική. Οι Σκανδιναβοί είναι απόγονοι των τρομερών Βίκινγκς. Έμεινε κανείς; Α, ναι οι Έλληνες για τους οποίους κάποιοι θα θυμηθούν την μεγάλη σφαγή του άμαχου πληθυσμού μετά την άλωση της Τριπολιτσάς και διάφορες άλλες κατά την ρήση του Αρχιεπισκόπου, «βαρβαρότητες».
Οπότε, αν θέλουμε να κάνουμε μια «καθαρή, από βαρβαρότητες στην ιστορία, Ευρώπη» μάλλον απομένουν το Λουξεμβούργο και το δουκάτο του Μονακό να σχηματίσουν τη νέα Ε.Ε. Και για το τελευταίο δεν παίρνουμε όρκο…
Στάθηκε εκτός, πολύ μακράν, της χριστιανικής του αποστολής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με το χθεσινό του κήρυγμα. Κατ’ αρχήν η αποστολή του είναι να σώσει τις ψυχές των πιστών κι όχι την ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το τελευταίο ψηφίζουμε πολιτικούς κι εκλέγουμε κυβερνήσεις. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (το 90% των Ελλήνων δηλαδή) έχουν ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βέβαια, για την τουρκική ένταξη υπάρχουν κριτήρια -που ενέχουν και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων- αλλά σύγχρονα. Δεν εμπεριέχουν όρους μισαλλοδοξίας, όπως έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος: «Δεν μπορούν οι βάρβαροι να έρθουν στην οικογένεια των Χριστιανών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί.»(!) Ο Απόστολος Παύλος δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, 2.000 χρόνια πριν είχε διακηρύξει την αγάπη πέρα από ιστορίες και σύνορα: «Ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην». (Προς Γαλάτας επιστολή. Κεφ. 3) Ακριβώς πριν απ’ αυτή τη ρήση ο Απόστολος Παύλος διακήρυξε σε όσους θα ξεχνούσαν για πολιτικούς λόγους το κήρυγμα αγάπης: «Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε.» Όπως ακριβώς «Χριστόν ενεδύθη»ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Δεν ήταν απλώς άστοχο το χθεσινό κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου. Ήταν ενάντια στη θέληση του Θεανθρώπου, ο οποίος πριν δύο χιλιετίες κήρυξε ότι άλλα τα του Καίσαρα και άλλα τα του Θεού. Ήταν ενάντια και στα δικά του κελεύσματα «να μην λησμονήσουμε την ιστορία μας». Έτσι πρέπει. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι η ιστορία όλων των λαών είναι βουτηγμένη στο αίμα. Και δεν πρέπει να τη λησμονήσουμε διότι δεν πρέπει να την επαναλάβουμε. Ενάντια σε όσα κήρυξε χθες ο κ. Χριστόδουλος, η ίδια η ιστορία επιτάσσει να ζήσουμε μαζί…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5.12.2003