Και αυτή η κυβέρνηση μοιάζει πρόθυμη να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις πραγματικών ανθρώπων, παρά να περικόψει τις δαπάνες συντήρησης διάφορων δομών.
Oλα δείχνουν ότι οι ένστολοι έχουν ειδική ευαισθησία στις περικοπές και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβαρύνει όλους τους άλλους -ειδικά τους συνταξιούχους- για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή· ασχέτως αν και αυτή η υποχώρηση δημιουργεί τον ηθικό κίνδυνο να παραμείνουν ανέπαφα και τα άλλα ειδικά μισθολόγια. Ας θεωρήσουμε, όμως, ότι οι μισθοί των αξιωματικών πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Με την πληθώρα στρατηγών, ταξίαρχων -έχουμε περισσότερους από τον αμερικανικό στρατό- τι θα γίνει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να εξοικονομηθούν από εκεί τουλάχιστον κάποια χρήματα; Με την παρανοϊκή παράδοση να προάγεται ένας (νεότερος) και να αποστρατεύονται, δηλαδή να συνταξιοδοτούνται, καμιά δεκαριά παλαιότεροι θα κάνει κάτι ο κ. Παναγιωτόπουλος; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο προϋπολογισμός φορτώνεται συντάξεις νέων ανθρώπων, αλλά ότι το στράτευμα χάνει άξια στελέχη, με δεξιότητες και σπουδές, στα οποία έχει επενδύσει πολλά. Φεύγουν ολόκληρες σειρές αξιωματικών επειδή μια κυβέρνηση ευνοεί την προώθηση στα ανώτατα κλιμάκια κάποιων που θεωρούνται «δικοί» της.
Αλλά και για το πρόγραμμα συμμαζέματος των διάσπαρτων υποδομών του υπουργείου Εθνικής Aμυνας δεν ακούμε τίποτε εσχάτως. Μοιάζει αιώνας από τότε που παρουσιάστηκε το σχέδιο Μπεγλίτη για αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων -αυτό που αποκάλυψε το εθνικιστικό περιοδικό «Επίκαιρα» βαφτίζοντάς το «αποδόμηση» – κι έκτοτε, παρά το γεγονός ότι θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν ακούσαμε τίποτε. Γράφαμε τον Νοέμβριο του 2011: «Στρατηγείο στη Λάρισα (χωρίς τον από Βορρά κίνδυνο) και Ναυτική Διοίκηση στο Ιόνιο γιατί η Τουρκία εναγκαλίζεται την… Αλβανία; Είπαμε ότι είναι περίεργη η στρατιωτική λογική, κοστίζει όμως και πολλά λεφτά. Δεν ξέρουμε πόσο καλό ήταν το σχέδιο της απελθούσης κυβέρνησης, αλλά, ως συνήθως, οι Ενοπλες Δυνάμεις και το θηριώδες ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανούμε είναι “μαύρο κουτί” στον δημόσιο διάλογο. Το ερώτημα είναι: Θα προχωρήσουν αυτές οι -έστω- ελάχιστες μεταρρυθμίσεις ή εμείς τα συνήθη υποζύγια θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε; Ιδωμεν…» (Μετά τις μισές μεταρρυθμίσεις, «Καθημερινή» 20.11.2011).
Δυστυχώς τα «συνήθη υποζύγια» συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Και αυτή η κυβέρνηση μοιάζει πρόθυμη να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις πραγματικών ανθρώπων, παρά να περικόψει τις δαπάνες συντήρησης διάφορων δομών. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ακόμη και οι λίγες καταργήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν τώρα αναστρέφονται. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην εφημερίδα «Τα Νέα», όχι μόνο δεν καταργούνται τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά ακυρώνονται και όσες καταργήσεις είχαν γίνει: «επί Διαμαντοπούλου το 2001 είχε μπει λουκέτο σε 28 τμήματα ΤΕΙ και σε ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό τμήμα. Ήταν το αμαρτωλό τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στην Αθήνα, το οποίο, όπως θα θυμούνται όλοι, εξαντλούσε τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση με την απονομή τίτλων καθηγητών σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας!.. Hδη τα 14 από τα 28 καταργηθέντα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και η Κοινωνιολογική Θεολογία, επαναλειτουργούν! Και ενώ το 2011 δεν πήραν φοιτητές, αφού δεν υπήρχαν, από φέτος οι πόρτες είναι πάλι ανοιχτές…».
Aνοιξαν και περιμένουν τα λεφτά των συνταξιούχων…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.8.2012