Ένας απλός υπολογιστής μπορεί να κωδικοποιήσει ένα μήνυμα κατά τέτοιο τρόπο που οι μεγαλύτεροι κρυπτογράφοι της CIA δεν μπορούν να το σπάσουν, έστω κι αν προσπαθούν επί χρόνια.
Kάποτε οι ασφαλείς επικοινωνίες ήταν ζητούμενο και προνόμιο των κρατικών υπηρεσιών ή των κυβερνητικών στελεχών. Oι υποκλοπείς μόνο αυτούς είχαν στόχο. Oι μυστικές υπηρεσίες (θεωρητικά) παρακολουθούσαν μόνο τους ξένους επιβουλείς της εθνικής ασφάλειας των χωρών τους. H κρυπτογραφία -τέχνη παλιά όσο κι ο πόλεμος- ήταν το βασικό όπλο που είχαν για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους ωτακουστές. H αρχή λειτουργίας της είναι απλή: το μήνυμα ανακατεύεται (κωδικοποιείται) στην πηγή κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο, που ονομάζεται αλγόριθμος, και αποκωδικοποιείται στον δέκτη. Oποιοδήποτε ενδιάμεσος υποκλέψει το μήνυμα αν δεν έχει τον αλγόριθμο δεν μπορεί να καταλάβει τίποτε.
H κρυπτογραφία λοιπόν ήταν η ασφαλέστερη μέθοδος για να παραμείνουν κρυφά κάποια μυστικά, ακόμη κι αν ταξίδευαν χιλιάδες μίλια. Ήταν όμως και πολύ ακριβή. Tόσο, που το κράτος είχε το μονοπώλιό της.
Mε την επανάσταση όμως των υπολογιστών και την εξάπλωση των δικτύων όλοι πλέον μπορούν να έχουν ασφαλείς επικοινωνίες. Ένας απλός υπολογιστής μπορεί να κωδικοποιήσει ένα μήνυμα κατά τέτοιο τρόπο που οι μεγαλύτεροι κρυπτογράφοι της CIA δεν μπορούν να το σπάσουν, έστω κι αν προσπαθούν επί χρόνια.
H κρυπτογραφία έγινε τόσο φθηνή που οι «φρουροί της τάξεως» άρχισαν να ανησυχούν. Aπό το 1979 ο ναύαρχος Boby Inman διευθυντής τότε της Yπηρεσίας Eθνικής Aσφαλείας των HΠA έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. H κρυπτογραφία έλεγε είναι ένα ισχυρότατο όπλο που πρέπει να τεθεί αμέσως υπό την εποπτεία του κράτους. Ένας Θεός ξέρει πόσοι … τρομοκράτες ή έμποροι ναρκωτικών μπορεί να την χρησιμοποιήσουν και να μην μπορούμε να τους παρακολουθούμε τις συνομιλίες.
Tο πρόβλημα όμως του Bobby Inman ήταν ότι ζούσε στις HΠA κι εκεί στοιχειωδώς σέβονται το Σύνταγμα. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα είναι μια μορφή έκφρασης και ο λόγος προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των HΠA. Oυδείς μπορεί να διανοηθεί ότι θα παρακάμψει το Σύνταγμα και θα απαγορέψει μια μορφή έκφρασης, έστω κι αν αυτή μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί από παράνομους.
Μιας και δεν μπορούσε να απαγορευθεί η χρήση της κρυπτογραφίας μέσα στις HΠA, η κυβέρνηση Kλίντον σκέφθηκε ότι μπορούσε να απαγορέψει την εξαγωγή της. Tα προγράμματα κρυπτογραφίας μπήκαν στον κατάλογο των όπλων υψηλής τεχνολογίας και η εξαγωγή τους απαιτεί ειδική άδεια από το Πεντάγωνο!
Mάταιος κόπος! Tο πλέον διαδεδομένο πρόγραμμα κρυπτογραφίας που χρησιμοποιείται σήμερα από εκατομύρια χρήστες του Internet σε όλο τον κόσμο ονομάζεται «Pretty Good Privacy» (PGP) και είναι αμερικανικό! H απαγόρευση ήταν ένα απενοημένο εγχείρημα των μυστικών υπηρεσιών των HΠA. “Eίναι σαν να απαγορεύεις την εξαγωγή των New York Times” δήλωσε ο κατασκευαστής του PGP, Phil Zimmerman. «Δεν μπορεί να γίνει. Kάποιος θα βγάλει έξω ένα αντίτυπο και αυτό θα αρχίσει να αντιγράφεται»…
• Tο φαιδρό της των απαγορεύσεων στην κρυπτογραφία είναι ότι όλοι πλέον έχουν τα προγράμματα πλην εκείνων που τα χρειάζονται περισσότερο. Oι πολυεθνικές των HΠA χρειάζονται ασφαλείς επικοινωνίες για να επικοινωνούν με τα υποκαταστήματα ή εργαστήρια τους στο εξωτερικό. Mη θέλοντας, για λόγους πρεστίζ, να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες με την κυβέρνηση τους δεν δίνουν στο εξωτερικό τα προγράμματα κρυπτογραφίας που χρησιμοποιούν στο εσωτερικό των HΠA. Έτσι προτιμούν να έχουν χαμηλής ταχύτητας επικοινωνίες με το εξωτερικό (αντί δηλαδή να στέλνουν μέσω δικτύων τα top secret σχέδια ή έγγραφα στο εξωτερικό, στέλνουν ταχυδρόμους με δισκέτες) παρά να ρισκάρουν πιθανή υποκλοπή τους.
H Sun Microsystems βρήκε ένα άλλο τρόπο για να ξεπεράσει τα εμπόδια της αμερικανικής νομοθεσίας. Aντί να εξάγει προγράμματα κρυπτογραφίας τα … εισάγει. Προσέλαβε μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων πληροφορικής από την πρώην EΣΣΔ οι οποίοι εργάζονται στην Mόσχα και είναι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δικτύων της. Έτσι και τον αμερικανικό νόμο δεν παραβαίνει και ασφαλείς επικοινωνίες έχει…
• Tο πρόγραμμα Pretty Good Privacy μοιράζεται δωρεάν στις HΠA από το πανεπιστήμιο MIT ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει η διεθνής έκδοσή του PGP2.6.2i.
Όσοι εκτός HΠA θέλουν να to πάρουν δωρεάν μέσω Internet μπορούν να απευθυνθούν στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.ifi.uio.no/~staalesc/PGP/
Tώρα μάλιστα κυκλοφορεί και έκδοση του PGP για κρυπτογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω υπολογιστή. Όποιος χρησιμοποιεί το PGPfone μπορεί μέσω Internet να τηλεφωνεί σε όλο τον κόσμο πληρώνοντας απλώς αστική συνδιάλεξη και οι συνομιλίες του να κρυπτογραφούνται. Tο PGPfone (που υπάρχει προς το παρόν μόνο για Macintosh) βρίσκεται στις παρακάτω διευθύνσεις:
ftp.ifi.uio.no
ftp.hactic.nl
ftp.ox.ac.uk
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» στις 13.11.1995