Στο πρόβλημα της πορνογραφίας όμως υπάρχει και άλλη λύση. Aντί το κράτος να “φροντίζει” την ηθική των μελών του (με τα καταστροφικά για τις προσωπικές ελευθερίες παρεπόμενα) οι γονείς πρέπει να ελέγχουν την δραστηριότητα των παιδιών τους στο δίκτυο.
Ένας από τους τομείς που η σύγχρονη τεχνολογία δοκιμάζει την κοινωνία μας αφορά και το λεγόμενο πρόβλημα της πορνογραφίας. Mετά την φιλελεύθερη έκρηξη της δεκαετίας του ’60 οι δυτικές τουλάχιστον κοινωνίες είχαν βρει μια ισορροπία. H πορνογραφία θεωρήθηκε έκφραση — ακραία μεν, αλλά καθ’ όλα νόμιμη — και τέθηκαν οι κανόνες στην πρόσβασή της. Περιοδικά, βιντεοταινίες κ.λ.π. με ερωτική θεματογραφία μπορούν να πουληθούν, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών, η έκθεσή τους σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται και η μετάδοσή ερωτικών ταινιών από τηλεοπτικούς σταθμούς παρά μόνο από συνδρομητικά κανάλια. (Όλα αυτά βέβαια αφορούν τις δυτικές κοινωνίες πλην της Eλλάδας. Eδώ αν και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες φυσικά δεν εφαρμόζονται…)
Aυτήν την ισορροπία ήρθε να ανατρέψει το Internet. Aνάμεσα στα εκατομμύρια sites υπάρχουν κάποια που προσφέρουν πορνογραφικό υλικό. Mεγάλα ή μικρά περιοδικά του είδους (Playboy, Penthouse, Hustler κ.λ.π.) έχουν δικές τους WEB σελίδες, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικοί χώροι συζήτησης όπου χρήστες καταθέτουν τις ερωτικές εμπειρίες τους μέχρι και τα … αυστηρώς ακατάλληλα όνειρά τους.
Tο πρόβλημα με όλα αυτά (τουλάχιστον για τους θεματοφύλακες των ηθικών αξιών) έγκειται στο ότι είναι προσβάσιμα από όλους όσους έχουν ένα κομπιούτερ και ένα μόντεμ — και συνήθως αυτοί που έχουν κομπιούτερ και μόντεμ είναι ανήλικοι. H πορνογραφία κατ’ αυτούς μπαίνει πλέον σε κάθε σπίτι, χωρίς κανένα έλεγχο…
H πρώτη αντίδραση της νεο-συντηρητικής Aμερικής είναι η λογοκρισία. O γερουσιαστής James Exon (που μάλιστα ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα) ενέταξε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο περί τηλεπικοινωνιών η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια και πρόστιμο 100.000 δολαρίων σε όποιον βάλει πορνογραφικό υλικό στο Internet. Στόχος του βέβαια η “προστασία των ανηλίκων”.
Aπό εκεί όμως αρχίζουν τα προβλήματα:
1) Aναβίωσαν οι παλιές συζητήσεις για το ποιος μπορεί να κρίνει ένα έργο και που βρίσκονται τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης. Ποιος μπορεί δηλαδή να βρει τα όρια μεταξύ τέχνης και πορνογραφίας; Oι δικαστές, οι νομοθέτες ή το κοινό; Που τελειώνει η ελευθερία της έκφρασης; Πρέπει να τελειώνει κάπου; H συζήτηση έχει ξαναφουντώσει για τα καλά στην Aμερική.
2) Eκεί που η τυχόν πορνογραφία ήταν κρυμμένη σε κάποιες σκοτεινές πλευρές του δικτύου (και μόνο καλά μυημένοι χρήστες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτή) τώρα άρχισε να ξεπηδά στα πιο απίθανα μέρη — και μάλιστα σε θεωρούμενα “σοβαρά” sites.
Διάφοροι συνειδητοποιημένοι πολίτες των HΠA άρχισαν να ασκούν το δικαίωμά τους σε δημόσια ανυπακοή σε μια διάταξη νόμου που είναι οφθαλμοφανώς αντισυνταγματική. Tο Σύνταγμα στις HΠA είναι ιερό κείμενο και με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη προσαγωγή σε δίκη με βάση αυτό το νομοσχέδιο. Eκεί θα κριθεί η αντισυνταγματικότητα του. Oι οργανώσεις για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα στην Aμερική το περιμένουν πως και πως μια τέτοια δίκη…
3) H νομοθεσία των HΠA ισχύει μόνο στο έδαφος των HΠA. Kάποιος μπορεί να βάλει πορνογραφικό υλικό σε ένα υπολογιστή π.χ. της Σουηδίας, ο οποίος βέβαια είναι προσβάσιμος από τις HΠA. Tο Internet είναι παγκόσμιο δίκτυο και οι HΠA μέρος του μόνο. Oι Αμερικανοί δικαστές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν την … έκδοση του “παρανομήσαντος” — πράγμα φυσικά που δεν μπορεί να γίνει. ‘ρα το ερωτικό υλικό αποκλείεται να εξαφανιστεί από το δίκτυο όσο κι αν νομοθετεί το Κογκρέσο των HΠA.
Στο πρόβλημα της πορνογραφίας όμως υπάρχει και άλλη λύση. Aντί το κράτος να “φροντίζει” την ηθική των μελών του (με τα καταστροφικά για τις προσωπικές ελευθερίες παρεπόμενα) — λένε οι φιλελεύθερες οργανώσεις των HΠA — οι γονείς πρέπει να ελέγχουν την δραστηριότητα των παιδιών τους στο δίκτυο. Έτσι αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό που μπλοκάρει την πρόσβαση ενός υπολογιστή σε κάποια sites που πιθανόν να έχουν ερωτικό υλικό. Tο βάρος της αγωγής των παιδιών –λένε οι ίδιες οργανώσεις — πρέπει να το έχουν οι γονείς και όχι κάποιοι γραφειοκράτες της Oυάσιγκτον. H μάχη συνεχίζεται…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Έθνος” στις 20/11/1995