Οταν οι άνθρωποι εναπόθεταν όλες τις ελπίδες τους στον Θεό πέθαιναν σε ηλικία 35 ετών (κατά μέσον όρο). Η επιστημονική επανάσταση αύξησε το προσδόκιμο στα 75 χρόνια.
Mεγάλες πιένες είχε χθες ο Παντοδύναμος. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι τριών εφημερίδων τον επικαλούνται. Κορυφαίος όλων ήταν εκείνος της «Απογευματινής»: «Μόνη ελπίδα ο Θεός, μετά την αποτυχία της επιστήμης».
Η αντίθεση αυτή, όπως παρουσιάζεται, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Αν συμβεί κάτι κακό, τότε θα έχει αποτύχει και ο Θεός εκεί που απέτυχε η επιστήμη; Και τι είναι η επιστήμη; Κάτι σαν πρώτο «πειραματικό» στάδιο, πριν από την επέμβαση της Θείας Χάρης;
Δύσκολα ερωτήματα, πού γίνονται δυσκολότερα επειδή υπάρχει ο πόνος ενός ανθρώπου, αλλά η λιτανεία του Θεού στα πρωτοσέλιδα τα επιβάλλουν. Γιατί η επιστήμη αποτυγχάνει, ενώ ο Θεός -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- επιτυγχάνει; Ισως επειδή η επιστήμη έχει σαφή κριτήρια: αν σωθεί κάποιος επιτυγχάνει, αν όχι, αποτυγχάνει.
Στη θρησκεία τέτοια κριτήρια δεν υπάρχουν. Ο,τι και να συμβεί «είναι θέλημα Θεού». Αλλά τότε ακόμη και η αποτυχία του κ. Τζάκη μπορεί να θεωρηθεί «θέλημα Θεού» και να πλέξουμε σε έναν άλλο φαύλο κύκλο: πώς να επιτύχει η επιστήμη αν ο παντοδύναμος Θεός θέλει να αποτύχει;
Βάζοντας λοιπόν σε αντιπαράθεση την επιστήμη με τον Θεό, θα καταλήξουμε σε πολλά ανεπιθύμητα συμπεράσματα. Μπορούμε, επί παραδείγματι, να πούμε ότι στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου η επιστήμη σίγουρα απέτυχε, αλλά διαχρονικά τα καταφέρνει καλύτερα. Οταν οι άνθρωποι εναπόθεταν όλες τις ελπίδες τους στον Θεό πέθαιναν σε ηλικία 35 ετών (κατά μέσον όρο). Η επιστημονική επανάσταση αύξησε το προσδόκιμο στα 75 χρόνια και σήμερα καταπολεμά με απλά φάρμακα ασθένειες που παλιότερα θέριζαν χιλιάδες ανθρώπους. Ναι, η επιστήμη δεν κατάφερε να θεραπεύσει όλα τα είδη καρκίνου (αν και κάνει άλματα κάθε χρόνο), αλλά τα κατάφερε μια χαρά με τη φυματίωση, η οποία πρέπει να υπενθυμίσουμε ήταν μια ασθένεια που οι αγωνιώδεις προσευχές εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορούσαν να εξαλείψουν. Σήμερα δεν πεθαίνουν νέοι από ελονοσία, ούτε από χολέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο (ο οποίος κατηγορείται ότι θεοποίησε την επιστήμη) πεθαίνουν σε βαθιά γεράματα. Χάρη στην ιατρική επιστήμη.
Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει η εντολή: «Ου λήμψη το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω, ου γαρ μη καθαρίση Κύριος τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω». Είναι έξυπνη η εντολή, διότι η επί ματαίω αναφορά του Θεού μπορεί να βάλει τους ανθρώπους σε σκέψεις. Και αν μπορούσε να συμπληρωθεί, θα λέγαμε «ούτε να αναφέρεις το όνομα του Θεού προκειμένου να πουλήσεις λίγα φύλλα παραπάνω»…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 10.10.2007