Δουλειά των ΜΜΕ είναι να πληροφορούν τους πολίτες κι όχι να κάνουν εξυπηρετήσεις, είτε για κρατούμενους, είτε για τις αρχές…
«Μόνο τα φύλλα ημέρας μπορούν από χθες να διαβάζουν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17Ν. Μήπως θα ‘πρεπε να εκδώσουν οι εφημερίδες ένα ειδικό ένθετο με όλα τα κείμενα που έχουν γράψει για τη 17Ν από την 29η Ιουνίου, οπότε και έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, για να ενημερωθούν οι κρατούμενοι;», γράφει ο/η συντάκτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με τα αρχικά «Ντα.Β.».
Ωραία ιδέα! Και επαναστατική! Γιά να δούμε όμως τι άλλο μπορούν να κάνουν οι εφημερίδες για τους «φουκαράδες» του Κορυδαλλού. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να διακινούν εντύπως την αλληλογραφία των κρατουμένων με τα εναπομείναντα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης. Θα μπορούσαν να φτιάξουν μια στήλη «Συμβουλές υπεράσπισης κρατουμένων για τρομοκρατία», με τη βινιέτα «Η Θέμις έχει άνοια». Θα μπορούσαν (ακόμη πιο επαναστατικό αυτό) να βάλουν ένθετο «100+1 τρόποι για να δραπετεύσετε από τον Κορυδαλλό». Θα μπορούσαν να βάλουν σε συνέχειες το «Εγχειρίδιο του αντάρτη των πόλεων» του Κάρλος Μαριγκέλα – αν και αυτό φαίνεται περιττό, επειδή οι κρατούμενοι πιθανότατα να το γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά.
Θα μπορούσαν, θα μπορούσαν, θα μπορούσαν… Ουκ έστιν αριθμός «επαναστατικών» ιδεών αν και εφόσον απαντηθεί το ερώτημα: οι εφημερίδες εκδίδονται για να ενημερώνουν τους αναγνώστες εν γένει, ή τους υπόδικους τρομοκράτες; Παλιότερα το ερώτημα είχε απαντηθεί με μια καλή (και, δυστυχώς, ουδόλως επαναστατική) αρχή της δημοσιογραφίας: Δουλειά των ΜΜΕ είναι να πληροφορούν τους πολίτες κι όχι να κάνουν εξυπηρετήσεις, είτε για κρατούμενους, είτε για τις αρχές…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9.8.2002