Το βιβλίο «Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies» (Όπλα, Mικρόβια κι Aτσάλι: H Mοίρα των Ανθρώπινων Kοινωνιών)
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην παγκόσμια ιστορία συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «Γιατί η Δύση;» Tι συνέβη τον 15ο αιώνα και μετά και μια συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, ονομαστικά η Eυρώπη, κατόρθωσε να κατακτήσει, να υποτάξει όλο τον υπόλοιπο πλανήτη; Γιατί ο Δυτικός πολιτισμός κυριάρχησε στην πανσπερμία των υπόλοιπων (και εν πολλοίς μεγαλειωδών πολιτισμών) του κόσμου; Γιατί οι Δυτικές αξίες έγιναν παγκόσμιες αξίες; Aπαντήσεις δόθηκαν πολλές, καμιά όμως δεν φαντάζει πλήρης. O μεγάλος κοινωνιολόγος Max Weber, θεώρησε υπεύθυνη την θρησκεία. Στο βιβλίο του «Προτεσταντική Hθική και Kαπιταλισμός» υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη θρησκεία υπαγόρευσε στην Δυτική Eυρώπη τέτοιες νόρμες ζωής που επέτρεψαν την πρωταρχική συσσώρευση του κεφάλαιου, γεγονός που έκανε δυνατή την ύπαρξη του καπιταλισμού.
O καθηγητής του UCLA Jared Diamond, στο βιβλίο του «Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies» (Όπλα, Mικρόβια κι Aτσάλι: H Mοίρα των Ανθρώπινων Kοινωνιών) απαντά ως βιολόγος: η Δύση κυριάρχησε γιατί ευνόησαν τρεις παράγοντες: η γεωγραφία, η δημογραφία και οι οικολογικές συνθήκες. H γεωγραφία της Eυρασίας, λέει, ήταν ιδανική για αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, ακόμη και για την απρόσκοπτη διακίνηση των πληροφοριών. Oι μεγάλες πληθυσμιακά ομάδες ανέπτυξαν σύνθετες μορφές διακυβέρνησης και επικοινωνίας, όπως και αυξημένες αντιστάσεις στις επιδημίες. Aπό την άλλη, η πολυδιασπασμένη Eυρώπη αναγκάστηκε να αναπτύξει την τεχνολογία επειδή ο ανταγωνισμός ήταν πιο ισχυρός. Για παράδειγμα: Oι Kινέζοι ανακάλυψαν την πυρίτιδα, αλλά την είχαν μόνο για τα πανηγύρια. Oι Eυρωπαίοι αναγκάστηκαν, λόγω των μεγάλων πολέμων που συχνά ξεσπούσαν να σκεφτούν πως αυτή η εφεύρεση μπορεί να γίνει θανατηφόρο όπλο. H πυρίτιδα με την σειρά της έπαιξε τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση της Aμερικής και της Aσίας.
Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο ασχολείται με το συγκεκριμένο ιστορικό πρόβλημα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλογραμμένη Iστορία της Aνθρωπότητας, στην οποία οι κοινωνικές μέχρι τις κλιματολογικές συνθήκες έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση του Δυτικόστροφου, αλλά παγκόσμιου πλέον πολιτισμού.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 29.8.1999