Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Λεπέν, την Αριστερά και κάποιους Εγγλέζους ευρωσκεπτικιστές, ψήφισαν ενάντια στην κοινωνική Ευρώπη.
Και εντάξει! Η κ. Μαίρη Ματσούκα δικαιολογείται. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά, που δεν ξέρει τι ψηφίζει. Το έκανε και στην παρθενική της εμφάνιση, υπερψηφίζοντας τον κ. Μανουέλ Μπαρόζο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Χάλασαν τα μηχανήματα» δικαιολογήθηκε τότε. Άπειρη ήταν. Χαμογελάσαμε, συγκαταβατικά, άπαντες…
Το ερώτημα όμως, είναι: Τι κάνουν οι υπόλοιποι 23 ευρωβουλευτές μας στο Στρασβούργο; Διότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση περί διευθετήσεως του χρόνου εργασίας τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι οι ευρωβουλευτές μας δεν ξέρουν τι ψηφίζουν είτε ότι το ΚΚΕ αύξησε ξαφνικά την ευρωκοινοβουλευτική του δύναμη από 3 σε 24 θέσεις είτε ότι ελλείψει άλλων εξαγώγιμων προϊόντων σπρώχνουμε στην Εσπερία το ρωμαίικο θέατρο του παραλόγου.
Πρώτα τα στοιχεία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε μια πρόταση, με την οποία επιχειρούσε να ανοίξει το θέμα του ανώτατου χρόνου της εβδομαδιαίας εργασίας στην Ευρώπη. Σήμερα, με βάση την υφιστάμενη, αλλά μη δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία, κατοχυρώνονται για τους περισσότερους εργαζόμενους: 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ελάχιστη άδεια 4 εβδομάδων, κατά κανόνα όχι πάνω από 8 ώρες νυχτερινής εργασίας ανά διαστήματα 24 ωρών. Σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής θα μπορούσε θεωρητικά (για βραχύ διάστημα και για κάποιους εργαζόμενους) να επιμηκυνθεί η εβδομαδιαία εργασία άνω των 48 ωρών σε όσες χώρες ήθελαν. Στην ουσία, δηλαδή, πρότεινε παράταση του υπάρχοντος «στάτους» διότι κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, επιτρέπουν εβδομαδιαία εργασία άνω των 48 ωρών.
Η πρόταση αυτή έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο και, φυσικά, υπήρξε αντίδραση. Ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής (και πρώην συνδικαλιστής) κ. Αλεσάντρο Θέρκας κατέθεσε έκθεση που τροποποιούσε την πρόταση της Επιτροπής κι απέρριπτε τα αντεργατικά μέρη της. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν υπέρ της τροποποίησης: «Σας ζητάμε να υπερψηφίσετε την έκθεση Θέρκας…», έγραψαν σε επιστολή τους που απέστειλαν σε όλους τους ευρωβουλευτές. Με την έκθεση αυτή το 48ωρο γίνεται δεσμευτικό για όλη την Ευρώπη ύστερα από μία τριετία.
Στην Ελλάδα, ο «Ιζνογκούντ» («θέλω να γίνω βεζίρης στη θέση του βεζίρη») του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε την περασμένη Δευτέρα μια συνέντευξη στην οποία σήκωσε την παντιέρα του 65ώρου. «Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το Εργατικό Δίκαιο -και σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο- αν μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπερψηφιστεί πρόταση για σύσταση οδηγίας που παρέχει τη δυνατότητα για εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μέχρι και τις 65 ώρες (!)» («Η Ν.Δ. ακόμη συζητεί… διευθετημένο 65ωρο», «Ελευθεροτυπία» 9.5.2005). Δεν κατάλαβε τι προέβλεπε η «έκθεση Θέρκας»; Πλειοδότησε για μια ακόμη φορά σε λαϊκισμό, όπως έκανε με τη συνταγματική αναθεώρηση; Άβυσσος η σκέψη των νεολαϊκιστών…
Το ζήτημα είναι ότι συμπαρέσυρε όλο το πολιτικό σκηνικό σε ένα νέο και απέραντο παραλογισμό: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συντάχθηκαν με τον Λεπέν και την Αριστερά (συν κάποιους Εγγλέζους ευρωσκεπτικιστές) και καταψήφισαν την έκθεση-τροπολογία, που τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εκλιπαρούσαν τους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν.
Δεν φτάνει που την καταψήφισαν, εξέδωσαν και ανακοινώσεις, με τις οποίες ισχυρίζονται ότι πρόταξαν τα στήθη τους υπέρ των εργαζόμενων, αλλά τελικά η τροπολογία πέρασε με 345 ψήφους υπέρ (Χονδρικά: Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), 264 κατά (Λεπέν, Αριστερά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και 49 αποχές.
Δεν είναι μόνον αυτό: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την αναπομπή της οδηγίας της Επιτροπής, συντασσόμενοι μόνο με την έξαλλη Αριστερά της Ευρώπης. Δηλαδή, «βγήκαν από Αριστερά» ακόμη και σε Κομμουνιστικά Κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου! Μαζί με τους «ημέτερους» του ΚΚΕ και του ΣΥΝ έδωσαν τους 24 από τους 82 ψήφους που πήρε αυτή η περιθωριακή πρόταση (οι 531 ψήφισαν κατά, 29 απείχαν). Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα με ανακοίνωση της ευρωκοινοβουλευτικής της ομάδας, πανηγυρίζει διότι συντάχθηκε πίσω από τον κ. Παπαδημούλη και απετέλεσε το 1/8 της ιστορικής αυτής πρότασης. Ο δε κ. Παπαδημούλης ψεύδεται ασύστολα γράφοντας στην ανακοίνωσή του «σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν αλλά και τις προβλέψεις της έκθεσης Cercas, μεταξύ άλλων: Δίνεται η δυνατότητα, ο μέγιστος χρόνος απασχόλησης να φθάσει και τις 65 ώρες (!), όταν η σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προέβλεπε από το 1919(!) ως μέγιστη επιτρεπόμενη εβδομαδιαία εργασία τις 48 ώρες(!).»
Όσο για το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση εξέδωσε η κ. Ματσούκα -ανακοίνωση η οποία φυσικά δεν έχει καμία σημασία- αλλά και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξαίρει το έργο της προαναφερόμενης! (σ.σ.: Νέο πολιτικό ειδύλλιο κι αυτό).
Στο ερώτημα λοιπόν, «τι κάνουν οι ευρωβουλευτές μας στο Στρασβούργο;» μια απάντηση υπάρχει: Κουκιά αντιευρωπαϊσμού σπέρνουν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12.5.2005