Ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά. Από το 1987 ισχύουν οι διατάξεις για «μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές». Σύμφωνα με το ΦΕΚ 724/Β΄ 22.12.1987: «Οι ιδιοκτήτες ή με οποιονδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και μέχρι απόστασης εκατό (100) μέτρων υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λπ., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων».
Η μεγάλη «μεταρρύθμιση» που έκανε αυτή η κυβέρνηση είναι να προσθέσει περιττή γραφειοκρατία. Δεν αρκεί πλέον να καθαρίσει ο πολίτης και φορολογούμενος το οικόπεδό του, όπως απαιτούν η λογική και ο προηγούμενος νόμος. Πρέπει και να το δηλώσει στην πλατφόρμα με το εύηχο όνομα akatharista.apps.gov.gr.
Εικάσαμε πως το μέτρο επιβάλλεται διότι «υπάρχουν αδιάθετα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι υπουργοί φτιάχνουν άχρηστες ψηφιακές πλατφόρμες και προκειμένου να τις δικαιολογήσουν υποχρεώνουν τους πολίτες σε επιπλέον γραφειοκρατία» («Καθημερινή», 19.5.2024). Την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώσαμε ότι έχει και μια άλλη ευεργετική για την κυβέρνηση επίπτωση, αφού «βγάζει από την επικοινωνία, ξύγκι». Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, «οκτώ στα δέκα οικόπεδα, σπίτια, οικήματα που έχουν πλέον σήμανση, ή κίτρινη ή κόκκινη (σ.σ.: καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς) ήταν ακαθάριστα τα οικόπεδά τους» (ΣΚΑΪ, 21.8.2024).
Εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Πρώτον: μήπως αυτά τα οκτώ στα δέκα οικόπεδα ήταν καθαρισμένα και όχι δηλωμένα; Σύμφωνα με ιστοσελίδα akatharista (κ.λπ.), «από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπουργικής απόφασης εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι, φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.ά.». Πώς ξέρουν στην κυβέρνηση ποια είναι καθαρισμένα και ποια είναι «διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι», αφού τα τελευταία δεν δηλώνονται; Η απάντηση είναι απλή: δεν το ξέρουν. Απλώς πετούν ένα νούμερο για να εντυπωσιάσουν τους αδαείς και η ασυναρτησία γίνεται «αλήθεια» διά της διαρκούς επανάληψης στα κανάλια.
Δεύτερον και κυριότερον: Θα επιβληθεί το πρόστιμο των 1.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες εκείνων των καμένων σπιτιών που ήταν αδήλωτα ή έχουμε ακόμη ένα νόμο για τα πανηγύρια; Κάποιος λογικώς θα σκεφτεί: «Μα οι άνθρωποι έχουν τον πόνο τους, κάηκε το σπίτι τους και θα τους έρθει απανταχούσα 1.000 ευρώ επειδή δεν δήλωσαν (προσοχή, το χιλιάρικο είναι για όσους δεν δήλωσαν και όχι όσους δεν έκοψαν τα χόρτα!) στο akatharista (κ.λπ.)»; «Absurdus lex, sed lex», που θα έλεγαν και οι Ρωμαίοι. «Παράλογος νόμος, αλλά νόμος». Στη διάταξη δεν υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγής όταν κάποιος δεν δηλώνει στο akatharista (κ.λπ.) και καίγεται το σπίτι του.
Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ούτε θα επιβληθούν πρόστιμα, όπως προτάσσει και η κοινή λογική. Να σημειώσουμε όμως ότι, για μία ακόμη φορά, φτιάχνουμε νόμους για το θεαθήναι, ταλαιπωρούνται με περιττή γραφειοκρατία εκατομμύρια πολίτες μόνο και μόνο για να υπονοούν οι υπουργοί ότι «εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις, εσείς φταίτε που καήκατε…».
Φέτος υπάρχει κάτι καλό. Η χρήση των drones στην ανίχνευση των πυρκαγιών. Μήπως να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη; Να βλέπουν, δηλαδή, τα ακαθάριστα οικόπεδα, να πηγαίνει ο δήμος να τα καθαρίζει και να στέλνει διά του Τaxis τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες. Αυτό θα ήταν πιο λογικό από το να υποχρεώνονται εκατομμύρια πολίτες να «αναφέρουν ευπειθώς» ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25.8.2024