Πολλοί απ’ όσους είχαν σε εκτίμηση τον κ. Βενιζέλο αναρωτήθηκαν πώς ένα τέτοιο λαμπερό νομικό μυαλό κατάφερε να κάνει ένα τόσο χάλια Σύνταγμα.
Πολλοί απ’ όσους είχαν σε εκτίμηση τον κ. Βενιζέλο αναρωτήθηκαν πώς ένα τέτοιο λαμπερό νομικό μυαλό κατάφερε να κάνει ένα τόσο χάλια Σύνταγμα. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως μπόρεσε να προτείνει διατάξεις εμφανώς αντιδημοκρατικές, όπως το περιβόητο «ασυμβίβαστο των βουλευτών». Είναι προφανές ότι οι έχοντες τέτοιες απορίες δεν γνώριζαν τις προηγούμενες νομοθετικές ανδραγαθίες του ανδρός, όπως ο νόμος περί Τύπου που αναθεώρησε επίσης και θέσπισε τα εξοντωτικά πρόστιμα σε δημοσιογράφους κι επιχειρήσεις Τύπου, χωρίς την διαδικασία της δικαστικής βασάνου στο ακροατήριο.
Για όσους λοιπόν απορούσαν, ο εμπνευστής της συνταγματικής αναθεώρησης και ηθικός αυτουργός της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε κυβέρνηση από το 1974 και μετά (για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν πέρασε νομοσχέδιο επί της αρχής) έδωσε μια πολύ λογική απάντηση για το πώς εμπνεύσθηκε το περιβόητο ασυμβίβαστο. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους επιχειρηματολόγησε (μάλλον στα σοβαρά), ότι το ασυμβίβαστο είναι ένα συμβολικό όπλο στη μάχη κατά της … ανεργίας. «’Αλλωστε», είπε, «ο απλός πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει πώς σε μια χώρα που αγωνίζεται να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, θα υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα έχουν πολλαπλή απασχόληση.»
Εδώ που φτάσαμε λοιπόν δεν μπορούμε κι εμείς παρά να συνεχίσουμε την πλάκα. Το «ασυμβίβαστο» δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως απλώς συμβολικό όπλο κατά της ανεργίας. Πρέπει να κινηθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ για να το πουλήσει και επί της ουσίας. Με το ασυμβίβαστο, έτσι κι αλλιώς δημιουργούνται 300 νέες θέσεις εργασίας. Σε τέτοιες εποχής οικονομικής ανέχειας θα πρέπει να μαζεύουμε κι ας είναι ρώγες.
Στα σοβαρά τώρα. Το «έπος του ασυμβίβαστου» που ξεκίνησε ο κ. Βενιζέλος πριν δύο χρόνια και συνεχίζουν οι βουλευτές έκτοτε, τραυματίζει καίρια το έτσι κι αλλιώς χαμηλό κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου. Το έχουμε ξαναγράψει: Το ασυμβίβαστο πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι αντιδημοκρατική διάταξη. Μόνο που η κατάργησή του πρέπει να γίνει με καθαρές και διάφανες διαδικασίες. Ο πολιτικός κόσμος (μέχρι και ο κ. Βενιζέλος) πρέπει να ανακαλύψει την έννοια της αυτοκριτικής. Το να λένε ότι «ο απλός πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει πώς θα υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα έχουν πολλαπλή απασχόληση», προσβάλλουν τον απλό πολίτη, ο οποίος (σημειωτέον) καταλαβαίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα αυτοί φαντάζονται
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14.2.2003