Είναι πανέξυπνο το επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης με τη δήθεν αντιπυρική προετοιμασία. Με την άχρηστη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι κάποιος καθάρισε το οικόπεδό του έχει τριπλό επικοινωνιακό κέρδος.
Το πρώτο είναι ότι οι αδαείς νομίζουν ότι τώρα για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, ενώ αυτή ισχύει από το 1987. Χειροκροτήματα λοιπόν για την κυβέρνηση που «επιτέλους πράττει το αυτονόητο». Το δεύτερο κέρδος είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει τάχα μου αποφασιστικότητα και πλανάται μια εσάνς «αντιλαϊκισμού», ο οποίος έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Από εκεί που πενήντα νοματαίοι αυτοχρίζονταν «λαός», έκαναν μια πορεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις ικανοποιούσαν «τα δίκαια αιτήματά τους», τώρα (διά της θεωρίας του εκκρεμούς) είμαστε στον αντίποδα. Μια κυβέρνηση κερδίζει στα μάτια των διαμορφωτών της κοινής γνώμης όταν, όπως λένε, «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος» και τιμωρεί τους πολίτες με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως είναι η «δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων».
Το τρίτο κέρδος έρχεται μετά την καταστροφή. Οταν καεί και πάλι το πελεκούδι, υπάρχουν έτοιμοι οι ένοχοι: «οι ασυνείδητοι που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους» ή «παράτησαν τα κλαδιά στην άκρη του δρόμου», συν «οι δήμοι που παίρνουν λεφτά και αμελούν να πράξουν τα δέοντα». Οσον αφορά το τελευταίο, ο (εκλεγείς με τη Ν.Δ.) δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει μαντάτα: «Ο δήμος μας δαπανά περί το 1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την αντιπυρική περίοδο και λαμβάνει κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ» (ΕΡΑ1, 2.4.2025).
Το σημαντικότερο όμως απ’ όσα είπε ο δήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κωνσταντέλλος είναι άλλο: «Ενώ οι δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν το 80% του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιπυρική προστασία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση –που έχει και μια βιωματική σχέση με αυτά τα προβλήματα– δεν εκλήθη ποτέ να εκφράσει έστω άποψη». Αυτό είναι μια ακόμη εκδήλωση αλαζονείας τού «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω, κι άμα λάχει διώχνω και τον διοικητή της Τροχαίας Χανίων», που διατρέχει όλη την κυβέρνηση. Κάπως έτσι δεν την πάτησε και με το μπάζωμα των Τεμπών; Στις εύλογες αντιρρήσεις υπηρεσιακών παραγόντων ότι πρέπει να ακολουθηθούν πρωτόκολλα και να δοθεί η άδεια των δικαστικών αρχών για την αποκατάσταση του χώρου, κυριάρχησε η «αλαζονεία τής (τάχα μου) αποφασιστικότητας» με στόχο τα επικοινωνιακά οφέλη: «Θέλω να είναι όλα λαμπίκο μέχρι την Κυριακή».
Ετσι, λοιπόν, το σχέδιο πυροπροστασίας του ποδαριού δημιουργεί πολλά προβλήματα. Το μικρότερο είναι ότι στα αρχεία των δήμων υπάρχουν μόνο οι αρχικοί ιδιοκτήτες των οικοπέδων και μάλιστα χωρίς ΑΦΜ. Οι μεταβολές ιδιοκτησίας είναι στην ΑΑΔΕ και στο κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην ξέρουν πού να στείλουν τα πρόστιμα. Από τα 500 ακαθάριστα οικόπεδα στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, είπε ο κ. Κωνσταντέλλος, βρέθηκαν μόνο 200 ιδιοκτήτες για να καταλογιστούν οι κυρώσεις.
Το ουσιαστικότερο όμως είναι το «αίνιγμα της βιομάζας». Τι θα κάνουν οι άνθρωποι τα κλαδιά που κόβουν από τα χωράφια τους; Πέρυσι τα άφησαν στον δρόμο με αποτέλεσμα να περιφέρονται στις γειτονιές οι ρεπόρτερ ψάχνοντας τις «βόμβες ξερόκλαδων» και να αποκρίνονται οι παρουσιαστές των εκπομπών «τσκ, τσκ, τσκ…». Φέτος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι η διαχείριση της βιομάζας «είναι ευθύνη των πολιτών» (ΣΚΑΪ, 1.4.2025), χωρίς να ρίξει έστω μια ιδέα τι θα κάνουν οι πολίτες τα κλαδιά. Θα τα φάνε; Θα τα φορτώσουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου για τον τοπικό ΧΥΤΑ; Τι;
Βεβαίως, στο τέλος όλοι ξέρουμε τι θα γίνει. Θα φταίει η κλιματική αλλαγή, οι πυροστρόβιλοι, και φυσικά οι ασυνείδητοι που υπονόμευσαν το φοβερό σχέδιο πυροπροστασίας της κυβέρνησης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5.4.2025