Παρά τους όρκους που κάνουν οι νομικοί εκ του προχείρου ότι καταργήθηκε η σκανδαλωδώς σύντομη παραγραφή αδικημάτων υπουργών, η νομική πραγματικότητα είναι πολύπλοκη.
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το 2019 η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. μαζί με άλλα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που διέγραφε τη φράση του άρθρου 86 η οποία έλεγε: «Η Βουλή μπορεί να ασκήσει (σ.σ.: δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».
Την κατάργηση της παραπάνω βολικής για τους πολιτικούς φράσης ψήφισαν 274 βουλευτές και μπράβο τους! Το πρόβλημα όμως είναι, όπως γράφαμε, ότι «η Ν.Δ. άφησε τη δουλειά στη μέση. Η αλλαγή του Συντάγματος χρειάζεται εκτελεστικό νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση “αμέλησε” –έξι χρόνια τώρα!– να ψηφίσει. Τώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα φέρουν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά αυτό θα είναι κατόπιν δυστυχήματος και πιθανών ποινικών ευθυνών. Ο νόμος φυσικά δεν θα έχει αναδρομική ισχύ…» (16.2.2025).
Κάποιοι νομικοί θεωρούν σίγουρη την παραγραφή. Μιλώντας προχθές στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», ο κ. Αντύπας Καρύπογλου αναρωτήθηκε πώς θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, αφού «ακόμη κι αν υπάρχει παραπομπή υπουργών από τη Βουλή (…) βγει ένα δικαστικό συμβούλιο και (ελλείψει του νόμου) πει “συγγνώμη, εγώ δεν μπορώ να ασκήσω δίωξη”» (17.3.2025). Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση οι κυβερνητικοί θα πουν ότι «η Δικαιοσύνη μίλησε»· ασχέτως αν δεν είπε τίποτε διότι η κυβέρνηση «αμέλησε» να περάσει τον σχετικό νόμο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι πλατείες θα πάρουν φωτιά ή, έστω, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς θα κατρακυλήσει στα τάρταρα.
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διατύπωσε τη μόνη λύση για να αποφευχθούν τέτοιες τραυματικές για το πολίτευμα εξελίξεις: «Πρέπει να εξαντληθεί το κοινοβουλευτικό μέρος του άρθρου 86 εντός της παρούσας και τρέχουσας δευτέρας συνόδου [που] τελειώνει την Κυριακή πριν από την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου. (…) Αρα η παρούσα σύνοδος δεν πρέπει να λήξει νωρίτερα, είτε επειδή θα δημοσιευθεί διάταγμα λήξης και θα αρχίσει να λειτουργεί τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής είτε επειδή θα διαλυθεί η Βουλή» (17.3.2025).
Για να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με δεδομένο το κακό προηγούμενο, όταν η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή έκλεισε πρόωρα τη Βουλή (9.5.2009) για να παραγραφούν κάποιες άλλες διώξεις υπουργών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.3.2025