Tο «δικαίωμα των βουλευτών» να ζητούν την απελευθέρωση ακόμη και των «αδίκως προσαχθέντων» από πού προκύπτει;
Κάτι είχε πάρει το αυτί μας για τις «αξίες της Μεταπολίτευσης», αλλά η γνωστή στήλη «Ιός» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» τις έχει δώσει ένα εντελώς νέο περιεχόμενο. Οπως διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο (19.12.2009), «οι παρουσιαστές των τηλεοπτικών δελτίων έφτασαν μέχρι του σημείου ν’ αμφισβητήσουν το δικαίωμα των βουλευτών να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομική βία ή να ζητούν την απελευθέρωση των αδίκως” προσαχθέντων”. Το αναποδογύρισμα των αξιών της Μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται έτσι πανηγυρικά, με πρωταγωνιστές πολιτικούς και δημοσιογράφους που, κατά τα άλλα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον “αντικοινοβουλευτισμό” της νέας γενιάς».
Μπορούμε να πούμε πολλά για τους παρουσιαστές των δελτίων, αλλά αυτό το «δικαίωμα των βουλευτών» να ζητούν την απελευθέρωση ακόμη και των «αδίκως προσαχθέντων» από πού προκύπτει; Εχει νομοθετηθεί ή ισχύει εθιμικώ δικαίω; Εξ όσων γνωρίζουμε, οι βουλευτές νομοθετούν, οι δικαστικοί δικάζουν συμφώνως με το νόμο, και η εκτελεστική εξουσία (βραχίονας της οποίας είναι και η αστυνομία) εφαρμόζει τους νόμους των βουλευτών και τις αποφάσεις των δικαστών. Δεν λέει πουθενά το ελληνικό Σύνταγμα ότι οι βουλευτές δικάζουν στο πόδι, βγάζουν την απόφαση ότι η α΄ ή η β΄ προσαγωγή είναι «άδικη» και την εκτελούν επίσης μόνοι τους.
Να συμφωνήσουμε ότι πολλές προσαγωγές είναι άδικες και αρκετές φορές η εκάστοτε εξουσία αυθαιρετεί. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια που αποφασίζουν, και εξ όσων γνωρίζουμε, οι βουλευτές της Προόδου δεν διστάζουν, ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να υπερασπίσουν μια άλλη αξία της Μεταπολίτευσης, το δικαίωμα δηλαδή των φοιτητών να χτίζουν τους πρυτάνεις μέσα στα γραφεία τους. Ο κ. Τάσος Κουράκης, για παράδειγμα, πήγε μέχρι την Ξάνθη όχι μόνο για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης έξι νεαρών οι οποίοι έχτισαν στο γραφείο του τον αντιπρύτανη, αλλά και για να τους επαινέσει, όπως διαβάσαμε σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός εάν η απελευθέρωση των «αδίκως προσαχθέντων» είναι στο πλαίσιο του πελατειακού συστήματος. Με το ΑΣΕΠ οι βουλευτές δεν μπορούν να διορίσουν και μετά την υπόθεση Ρόβλια δεν θα μπορούν ούτε φαντάρο να μεταθέσουν, και γι’ αυτό το έριξαν στη διαμεσολάβηση με την αστυνομία. Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη αξία της μεταπολίτευσης είναι το ρουσφέτι.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.12.2009