«Είμαστε η χώρα όπου πρώτα κτίζουμε και μετά σχεδιάζουμε», έγραφε χθες ο Αλέξης Παπαχελάς, αλλά αυτό δεν περιορίζεται όταν το ελληνικό κράτος δίνει την άδεια κατασκευής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, σε έναν σχετικά μικρό τόπο («Καθημερινή», 26.6.2024). Απλώνεται σε κάθε έκφραση του υπερσυγκεντρωτικού κράτους μας, όπως τα φιρμάνια που εκδίδουν τα υπουργεία προς τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Φέτος, είχαμε δύο με την υπογραφή των υπουργείων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, χωρίς να είναι σαφές ποιος έχει τις φαεινές ιδέες και ποιοι συνυπογράφουν.
Το πρώτο ήταν δωράκι στον «χειμαζόμενο» κλάδο των μηχανικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από δενδρόφυτες εκτάσεις πρέπει να καταθέσουν μια «μίνι τεχνική έκθεση» πυροπροστασίας του ακινήτου – έχουν δεν έχουν τα 200(;), 500(;) ευρώ που απαιτούνται. Και καλά οι πολίτες, που για τους κυβερνώντες είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Θα πληρώσουν για να εκδώσουν άχρηστα χαρτιά πυροπροστασίας δίπλα σε δάση, άλση, πάρκα κ.ά., που ποτέ δεν έχουν καθαριστεί, για να μη φτάσει η φωτιά στα σπίτια τους. Η αρμοδιότητα (χωρίς πόρους) μεταφέρθηκε στο αποπαίδι της διοίκησης και τώρα οι ΟΤΑ εντέλλονται να μαζέψουν εκατομμύρια πιστοποιητικών, να φτιάξουν τριμελείς επιτροπές που θα ελέγξουν την ορθότητά τους και στο τέλος (όποτε κι αν φτιαχτεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων) να περάσουν τα στοιχεία. Ουδείς προϋπολόγισε τα λεφτά και το δυναμικό των δήμων γι’ αυτό το γιγαντιαίο εγχείρημα. Ούτε προέβλεψαν ότι οι ορεινοί δήμοι που έχουν τα περισσότερα δάση είναι οι πιο φτωχοί.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την «αυστηροποίηση των ποινών», που πέντε χρόνια τώρα είναι η αγαπημένη καραμέλα στο στόμα των υπουργών. Αυτή είναι η επιτομή του λαϊκισμού: μια απλοϊκή εξαγγελία για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων. Ετσι ο εμπρησμός εξ αμελείας έγινε κακούργημα, στο οποίο οι δικαστές προσθέτουν το επιβαρυντικό «με ενδεχόμενο δόλο». Το κακούργημα, όμως, είναι βαρύ πράγμα· με 10 χρόνια κάθειρξη απειλεί ο κ. Βασίλης Κικίλιας. Ελα, όμως, που δεν το είπαν στην Πυροσβεστική, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει όλους τους εμπλεκομένους στον εμπρησμό της Υδρας ως δυνάμει «κακούργους» κι άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν να φύγουν εκτός της χώρας ανενόχλητοι! Αντε τώρα να τους βρεις! Ούτε ως «ουσιώδεις μάρτυρες» στο κακουργιοδικείο δεν θα προσέλθουν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ανησυχούσε για τα δεινά που επιφέρουν οι νόμοι όταν εφαρμόζονται λάθος. Στη δική μας περίπτωση, πρέπει να ανησυχούμε για το βραχύ διάστημα που εφαρμόζονται· είτε σωστά είτε λάθος.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.6.2024