Η «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ανάγκασε τον πρωθυπουργό να απαρνηθεί το ένα σκέλος του δίπτυχου στο οποίο βάσισε την πολιτική του κυριαρχία.
Ας μη χαίρεται πολύ η αντιπολίτευση και ας μην ανησυχεί υπερβολικώς η κυβέρνηση. Δεν είναι του εκλογικού θανατά το θέμα των υποκλοπών, νόμιμων ή παράνομων. Μπορεί να είναι σοβαρό θέμα δημοκρατικής τάξης και καλής λειτουργίας του πολιτεύματος, αλλά «του Ελληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Ο ποιητής δεν λέει τίποτε αν υπομένει υποκλοπές ή άλλου τύπου αντιδημοκρατικές εκτροπές. Πάντως, από την πρόσφατη Ιστορία μας ξέρουμε ότι «του Ελληνος ο τράχηλος πάρα πολλά υπομένει» και η εμπειρία των προηγούμενων σκανδάλων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι οι υποκλοπές είναι ένα από αυτά.
Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολιτική του κυριαρχία τα τελευταία οκτώ χρόνια –από τότε δηλαδή που έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας– βασίστηκε στο αφήγημα του φιλελεύθερου και ταυτοχρόνως αποτελεσματικού πολιτικού. Αυτό, όπως όλα τα πολιτικά αφηγήματα, είχε δόσεις αλήθειας και αναλήθειας. Η τριετής πρωθυπουργία του το απέδειξε: η κυβέρνησή του υπήρξε αποτελεσματική στη διαχείριση κάποιων κρίσεων, αλλά θεσμοθέτησε και πληθώρα αντιφιλελεύθερων μέτρων, ειδικώς στον τομέα της ελευθερολογίας και απονομής δικαίου. Οι «αυστηροποιήσεις των ποινών» έχουν γίνει ανέκδοτο των πρωινάδικων και οι διαρκείς παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα είναι για κλάματα.
Η «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ανάγκασε τον πρωθυπουργό να απαρνηθεί το ένα σκέλος του δίπτυχου στο οποίο βάσισε την πολιτική του κυριαρχία. Αν έλεγε ότι ήξερε για την επίμαχη υποκλοπή θα φάνταζε –τουλάχιστον σε κάποιους– ως ένας αποτελεσματικός, αλλά αντιφιλελεύθερος πρωθυπουργός που δεν ορρωδεί προ ουδενός· έχουμε δει τον θαυμασμό που τρέφουν πολλοί συμπολίτες μας σε «μάγκες» αυταρχικούς ηγέτες. Αν έλεγε ότι δεν ήξερε θα παρέμενε φιλελεύθερος με βαρύ τραύμα στο αφήγημα της αποτελεσματικότητας, αφού δεν ήξερε τι γίνεται στην αυλή του.
Δεν ξέρουμε αν γνώριζε ή όχι ο πρωθυπουργός, αλλά όπως και να έχει το πράγμα το αφήγημα στο οποίο στήριξε την πολιτική του κυριαρχία σχίστηκε στα δύο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά να το ράψει. Δεν διορθώνεται με όσα θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ· αυτά θα είναι χάδια στου Ελληνος τον τράχηλο. Διασώζεται μόνο με μια γερή δόση έμπρακτης αυτοκριτικής, την παρουσίαση δηλαδή ενός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών που μας παρακολουθούν, με εγγυήσεις διαφάνειας. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τη δουλειά των ωτακουστών, αλλά όπως είπε και ο Ορσον Γουέλς «μόνο σε ένα αστυνομικό κράτος η δουλειά του αστυνομικού είναι εύκολη».