Ο συγχωρεμένος αμφισβήτησε την Δημοκρατία δι’ έργων και την αμφισβητούσε διαρκώς διά παραλείψεών του.
Ενας από τους μύθους που κυκλοφορούν εσχάτως στο Διαδίκτυο, ένα fake story, είναι ότι ο έκπτωτος μονάρχης, που κηδεύτηκε προχθές, «δεν αμφισβήτησε ποτέ τη Δημοκρατία». Αυτό είναι ψευδές. Ο συγχωρεμένος την αμφισβήτησε δι’ έργων και την αμφισβητούσε διαρκώς διά παραλείψεών του.
Από τα Αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκύπτει ότι ο έκπτωτος άναξ, την περίοδο 1975-1979 συζητούσε «σχέδιο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. («Καθημερινή» 18.7.2021). Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές καθώς και από μαγνητοταινίες συνομιλιών. Κι αν κάποιοι δικαιολογούν το 1965 διά της νεότητας, το 1978 ήταν 38 ετών.
«Τη συνωμοτική αυτή δραστηριότητα του τέως Βασιλέως απέφυγα να τη φέρω στη δημοσιότητα» έγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «μολονότι είχα προς τούτο συμφέρον, τόσον από σεβασμό προς τη μνήμη του πατρός του, Παύλου, όσον και για να μη δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής».
Η σιωπή του Καραμανλή ήταν δικαιολογημένη. Οχι όμως των Μέσων Ενημέρωσης όταν έγινε αυτή η τρομακτική αποκάλυψη. Ολα τα στοιχεία έφτιαχναν ένα συγκλονιστικό δημοσιογραφικό θέμα. Στην ιστορία είχαν αναμειχθεί οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν τον έκπτωτο βασιλέα και πληροφορούσαν την ελληνική κυβέρνηση· υπήρχαν σχεδιασμοί μετακίνησης στρατευμάτων για να γίνουν πολύχρωμα γραφικά, σαν αυτά που έδειχναν αυτές τις μέρες με την πορεία της σορού· βρέθηκαν σημειώματα συνεργατών του που έγραφαν ότι «ο βασιλιάς ήταν στενοχωρημένος γιατί είχε ταξιδέψει στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία για να εξασφαλίσει δάνειο 2 δισ. δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούσε αν κατάφερνε να επανέλθει στον θρόνο»· υπήρχε αυτολεξεί η συνομιλία του έκπτωτου με απόστρατο στρατηγό, την οποία κατέγραψε άνδρας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Ηταν πολλές οι αποκαλύψεις, που η δημοσιογραφική έρευνα θα τις έκανε περισσότερες.
Η σιωπή αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας. Τόσο μπορούμε. Τα κανάλια φυσικά δικαιολογούνται. Βασικό τους θέμα τον Ιούλιο 2021 ήταν (για μια ακόμη φορά) αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και ποια Κυριακή βολεύει. Η ελληνική τηλεόραση έμαθε να φτιάχνει μόνο κακοφτιαγμένα «The Crown» και όχι «House of Cards». Από την άλλη μεριά όμως ας μην εκπλησσόμαστε που κάποιοι νέοι προσέτρεξαν χαράματα στη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν. Οπως γράψαμε πολλάκις, στην Ελλάδα πάσχει και η άτυπη παιδεία, αυτή που κάποτε παρείχαν τα ΜΜΕ, τα κόμματα, ακόμη και οι παρέες.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.1.2023