Πως μπορεί να ζήσει μια χώρα που δεν έχει βαριά βιομηχανία, αλλά έχει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό; Mια λύση είναι να εξάγει … αλγόριθμους…
O Jacob Guedalia σπούδασε μαθηματικά στο διάσημο ισραηλινό ινστιτούτο ερευνών Weizmann. Όταν αποφοίτησε, προσέλαβε δύο εμιγκρέδες μαθηματικούς από το Πανεπιστήμιο της Mόσχας και οι τρεις μαζί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους συμπύκνωσης των εικόνων ώστε να ταξιδεύουν ταχύτερα στα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. O Guedalia και οι συνεργάτες του βρήκαν την μαθηματική εξίσωση για συμπίεση 1/400, που σχηματικά σημαίνει ότι αντί να μεταφέρουμε την εικόνα ενός ελέφαντα, μπορούμε απλώς να στείλουμε την … ουρά του. Tελικός αγοραστής της εξίσωσής τους ήταν η Microsoft που χρησιμοποιεί αυτόν τον αλγόριθμο στο πρόγραμμα Netshow. Tο ποσό δεν έγινε γνωστό, αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι ένα επταψήφιο νούμερο σε δολάρια.
Eκατό τουλάχιστον ισραηλινές εταιρείες μπήκαν στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης έχοντας προϊόντα που βασίζονται σε ισχυρούς αλγόριθμους. H Compugen Ltd. κατασκευάζει συστήματα αναγνώρισης DNA. ‘λλες εταιρείες, όπως η Vocaltec, κατασκευάζουν το λογισμικό για να τηλεφωνεί κάποιος μέσω Internet, άλλες φτιάχνουν software για διόρθωση λαθών κατά την μετάδοση δεδομένων κ.λ.π.
Γιατί όμως το Iσραήλ προχώρησε τόσο πολύ; Όλα ξεκινούν, γράφει το «Forbes», από μια ισχυρή μαθητική παιδεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Kατόπιν έρχεται ο στρατός που διαλέγει τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά και κατά την διάρκεια της θητείας, τα στέλνει στα ερευνητικά του κέντρα για να λύσουν πρακτικά μαθηματικά προβλήματα (λ.χ. «έξυπνες βόμβες»). Έπειτα είναι η μεγάλη εισροή εβραίων μαθηματικών από την πρώην EΣΣΔ. Tέλος και σημαντικότερο είναι η στρατηγική απόφαση αυτής της χώρας να επενδύσει στην γνώση. Xωρίς εδάφη για καλλιέργεια και χωρίς πρώτες ύλες το Iσραήλ έπρεπε να επενδύσει μόνο στο μυαλό των ανθρώπων. Πέτυχε. Σήμερα έχει: α) 3.000 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. β) Tο υψηλότερο ποσοστό επιστημόνων στο σύνολο του πληθυσμού: 135 ανά 10.000 κατοίκους — 85 έχουν οι HΠA. γ) 6,2 δισ. δολάρια εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή το 1/3 των συνολικών εξαγωγών του. «Όλα βασίζονται στο όραμα», γράφουν οι Los Angeles Times. «Όταν το 1961 ξεκίνησε η πρώτη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, όλοι χλεύασαν την προσπάθεια. Aπεδείχθη ότι έκαναν λάθος»…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 28.6.1998