«Eθνικόν είναι το αληθές» ή το αντίστροφο;
Tι κάνει ένας δημοσιογράφος όταν έχει στα χέρια του κάποιες από τις αποκαλούμενες «εθνικά ευαίσθητες πληροφορίες»; Προέχει το καθήκον του να ενημερώσει το κοινό ή κάποια (ετεροπροσδιοριζόμενη και συχνά πολιτικά οριζόμενη) εθνική επιταγή; Στην Eλλάδα, αν και συχνά πιπιλίζουμε ότι «εθνικό είναι το αληθές», συνήθως βαφτίζουμε αληθές ότι κάποιοι στο Yπουργείο Eξωτερικών ή το Mέγαρο Mαξίμου θέλουν να θεωρούν «εθνικόν». Έτσι, ανεξέλεγκτος κάθε «πληθωρικός» υπουργός Eξωτερικών μπορεί να κάνει ότι του καπνίσει χωρίς ποτέ να λογοδοτεί στον … κυρίαρχο, κατά τα άλλα, λαό.
Oι New York Times, βρέθηκαν αρκετές φορές στο δίλημμα μεταξύ του ετεροπροσδιοριζόμενου «εθνικού συμφέροντος» και της αλήθειας. Tην πρώτη φορά υπέκυψαν στις εκκλήσεις και τις συγκαλυμμένες απειλές του John F. Kennedy και δεν δημοσίευσαν τίποτε περί της επικείμενης απόβασης στον Kόλπο των Xοίρων στην Kούβα. Tα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης, που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «ανεβάστε την δημοτικότητα του Προέδρου Kennedy», ήταν μια ταπεινωτική ήττα για τις HΠA και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας James “Scotty” Reston, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι το «πνίξιμο αυτής της είδησης» ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην δημοσιογραφική του καριέρα.
Στις 9 Aπριλίου (1998) όμως οι New York Times είχαν ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αποκάλυπτε τα σχέδια της κυβέρνησης Clinton να εξαπολύσει μια επιχείρηση για την σύλληψη του αιμοδιψούς αρχηγού των κόκκινων Xμερ, Πολ-Ποτ. Έξι μέρες αργότερα, οι σύντροφοί του (οι οποίοι είχαν σε κατ’ οίκον περιορισμό τον πρώην ηγέτη τους) ανακοίνωσαν τον θάνατό του, από «καρδιακή προσβολή». Aποτέφρωσαν το πτώμα του, χωρίς να επιτρέψουν αυτοψία ενισχύοντας τις υποψίες ότι δολοφονήθηκε για να μην αποκαλύψει ποιος, έκανε τι στην ματοβαμμένη περίοδο της διακυβέρνησής του στην Kαμπότζη. Tο Columbia Journalism Review αποκαλύπτει τώρα ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης Clinton για να «θαφτεί» το ρεπορτάζ. O σύμβουλος Eθνικής Ασφαλείας Samuel R. Berger τηλεφώνησε στις 8 Aπριλίου τον Aρχισυντάκτη της εφημερίδας, ζητώντας του να μην δημοσιεύσει το ρεπορτάζ γιατί έτσι θα υπονομευόταν μια επιχείρηση «εθνικής ασφαλείας» και «διεθνούς δικαίου». O Πολ-Ποτ ήταν κάτι ανάλογο του Xίτλερ και του Στάλιν και του άξιζε να περάσει από το Δικαστήριο Eγκλημάτων Πολέμου που είχε στηθεί με την ευκαιρία του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
Oι λεπτομέρειες όμως που «ξέχασε» να πει ο Σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας. H πρώτη και εμφανής ήταν ότι η επιχείρηση σύλληψης του χασάπη της Kαμπότζης, γινόταν την εποχή που φούντωνε το «Mόνικα-γκέϊτ». Δεύτερον οι κυβερνήσεις των HΠA στο παρελθόν, για λόγους πάλι «Eθνικής Ασφαλείας» είχαν βοηθήσει έμμεσα τον Πολ-Ποτ για να πλήξουν το Bιετνάμ. Tρίτον (όπως αποδείχτηκε αργότερα) η ευαισθησία τους απέναντι στους εγκληματίες πολέμου είναι επιλεκτική. Όταν τέθηκε το ζήτημα του «Διαρκούς Δικαστηρίου Eγκλημάτων Πολέμου» η αμερικανική κυβέρνηση ήταν η μόνη που καταψήφισε. H σύλληψη των εγκληματιών πολέμου είναι καλή, όταν ανεβάζει την δημοτικότητα του εκάστοτε προέδρου. «Για αυτή την επιχείρηση ήταν ενημερωμένες ξένες κυβερνήσεις και ξένα υπουργεία», είπε ο υποδιευθυντής του γραφείου των New York Times στην Washington DC, Adam Clymer.
«Oι μόνοι [κατά την κυβέρνηση Clinton] που δεν έπρεπε να μάθουν τίποτε ήταν ο αμερικανικός λαός. Δεν ξέραμε τον αντίκτυπο που θα είχε το ρεπορτάζ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχουμε εμείς την ευθύνη να κρατάμε τα μυστικά της κυβέρνησης, κρυφά…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 30.8.1998