«Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση», λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν η κυβέρνηση διατάξει τη «δίκαιη (ανώτατη) τιμή» των PCR tests, η οποία από τα 60 κατεβαίνει στα 47 ευρώ. Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η χρέωση των 60 ευρώ «εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος» (4.1.2022). Προφανώς στη Γαλλία δεν γίνονται καλά τεστ, αφού εκεί η ανώτατη τιμή ορίστηκε στα 44 ευρώ (euronews 15.10.2021).
Η αλήθεια είναι πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενιαία τιμή για τους εν λόγω ελέγχους. Σε ολόκληρο τον κόσμο γίνεται το «πού σε… PCR και πού σε σφάζει». Οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 190 ευρώ! Σε κάποιες χώρες, άλλες τιμές ισχύουν στο εσωτερικό και άλλες στις πύλες εισόδου, όπου το τεστ είναι υποχρεωτικό και οι επισκέπτες δεν έχουν εναλλακτικές για να συγκρίνουν τιμές.
Στη Βρετανία, όπου οι πάροχοι τεστ δημοσιεύουν τις τιμές σε κρατικό δικτυακό τόπο αυτές κυμαίνονται από 15 μέχρι 79 λίρες Αγγλίας (BBC, 6.12.2021). Η έρευνα όμως του δημοσιογράφου δείχνει ότι πολλές «αγγελίες» είναι παραπλανητικές, ενώ η Ενωση Διαγνωστικών Κέντρων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απέτυχε να επιβάλει την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύονται».
Αλλά ας μην πάμε μακριά. Μια εγχώρια αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων γράφει στον ελληνικό δικτυακό της τόπο: «Με βάση την Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 5387) και τη σχετική απόφαση με την οποία ορίζονται ανώτατα όρια τιμών πώλησης για τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, η τιμή για το τεστ μοριακής ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR test): 60 ευρώ».
Αν όμως κάποιος κοιτάξει τον δικτυακό της τόπο στην Κύπρο θα βρει ότι τα PCR tests χρεώνονται από 20 έως 25 ευρώ.
Σε ένα πράγμα πιθανώς να έχει δίκιο ο ΠΙΣ. Μπορεί το χαμηλότερο των 60 ευρώ πλαφόν να «στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των PCR tests και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους». Λέμε «μπορεί» διότι ο Σύλλογος δεν δίνει περαιτέρω στοιχεία για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς· πόσο είναι το κόστος αγοράς των κιτ, τι όγκο ελέγχων καλύπτουν τα μεγάλα κέντρα και πόσα τεστ κάνουν τα μικρά κ.λπ. Χωρίς στοιχεία όλα μπορούν να ειπωθούν και να δικαιολογηθούν. Για παράδειγμα ένα μικρό εργαστήριο στην Ανω Παναγιά, που εκ των πραγμάτων θα κάνει ένα τεστ την εβδομάδα, μπορεί να μην καλύπτει το κόστος του ούτε με 1.000 ευρώ/τεστ.