Ενα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής παιδείας είναι το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες».
Με τη «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday) τα έβαλαν οι καθηγητές της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, διότι όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους «είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδειάσουν πάλι τα σχολεία. Οι μαθητές/τριες να εγκαταλείψουν τα μαθήματα… λόγου και τέχνης προκειμένου να αποκτήσουν “πιο φθηνά”, γεγονός που ελέγχεται, τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας» (20.11.2018).
Η μακροσκελής ανακοίνωση βρίθει αριστερίστικων ανοησιών (πλεονασμός ήταν αυτό) του στυλ «αν στην εφηβεία ποδοπατήσεις τον διπλανό σου για να αποκτήσεις ένα φθηνό κινητό, αργότερα θα “σπρώξεις” τον συνάδελφο για μια επίσης φθηνή θέση εργασίας» και ασυνταξιών όπως «έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία. Συνθήκες που άλλωστε αναμένεται να βιώσουν στο “μαύρο” μέλλον οι σημερινοί μαθητές μας».
Η ανακοίνωση καταλήγει με την ορθή (αν και πάλι ασύντακτη) προτροπή, «Ως εκπαιδευτικοί χωρίς νουθεσίες, απαγορεύσεις και πνεύμα συντηρητισμού έχουμε χρέος, να αναδείξουμε μέσα στο μάθημα και με διάλογο αυτές τις αξίες στους μαθητές μας ενάντια στον άκρατο καταναλωτισμό, τον ατομισμό και την αγελαία συμπεριφορά». Πράγματι. Είναι πολύ κακό να χάνουν οι μαθητές ώρες διδασκαλίας για να αποκτήσουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Δείχνει πόσο απαξιωμένα είναι τα μαθήματα στη συνείδηση των διδασκομένων. Αλλά πάλι γιατί είναι καλό να χάνονται ώρες διδασκαλίας για να κάνουν γενική συνέλευση οι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ;
Ενα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής παιδείας είναι το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες». Οταν οι μαθητές διδάσκονται στην πράξη ότι δεν είναι κακό να αδειάζουν οι αίθουσες επειδή οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να κάνουν γενική συνέλευση, θα θεωρήσουν καλό να αδειάσουν την τάξη «προκειμένου να αποκτήσουν “πιο φθηνά” τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας», που λέει και η ΕΛΜΕ. «Μα ο συνδικαλισμός είναι ιερός», θα πουν κάποιοι παλαιοκομμουνιστικής αντίληψης. Βεβαίως, αλλά τα «ιερά», όπως και η πίστη των ανθρώπων, είναι πολύ υποκειμενικά πράγματα κι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί για τους συνδικαλιστές να είναι καθαγιασμένες οι συνελεύσεις, αλλά τα παιδιά θεωρούν πιο «ιερά» τα νέα κινητά.
Να σημειώσουμε ότι από την ακροτελεύτια προτροπή της ΕΛΜΕ προκύπτει ότι οι συνδικαλιστές δεν δίνουν φράγκο για τα χαμένα μαθήματα. Μόνο «ενάντια στον άκρατο καταναλωτισμό, τον ατομισμό και την αγελαία συμπεριφορά» στέκονται. Θεμιτό, αλλά γιατί περιμένουν ότι θα τους πάρουν στα σοβαρά οι μαθητές;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.11.2018