Oπως εξαπλώθηκαν τα καρκινώματα στην πόλη, έτσι μπορεί μια «όαση πολιτισμού» να κάνει διάχυση του αγαθού για να κερδίσει και η πόλη, αλλά και η χώρα…
Κι ενώ η χώρα πάλευε για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού (επιτυχώς όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές) και την καταπολέμηση του νεοφιλελευθερισμού (μέχρι τελευταίας ικμάδας του δημόσιου κορβανά), οι μεγάλες πόλεις –με πρώτη την Αθήνα– άρχισαν να κατακερματίζονται σε διάφορα γκέτο απόκληρων και παραβατικών. Τα Εξάρχεια έγιναν κάστρο και ορμητήριο διάφορων μαφιών –σπανίως πια με πολιτική λεοντή– όπου κάποιοι κυνηγούν στον δρόμο και δέρνουν ανθρώπους διότι μοιάζουν με άλλους ανθρώπους, τους οποίους οι συμμορίες βάφτισαν «εχθρούς του λαού». Δίπλα, το υπέροχο Πεδίον του Αρεως έγινε ο πίθος των Δαναΐδων για το κρατικό χρήμα: ολημερίς το σουλουπώνουν και το βράδυ ξαναγίνεται πιάτσα αγοραπωλησίας σάρκας και ναρκωτικών. Παραδίπλα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι startup της χουλιγκανικής «επανάστασης», όπου διάφορες συμμορίες προστατεύουν λιανοπωλητές λαθραίων και εμπόρους ναρκωτικών. Η Κυψέλη υποβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο, αφού οι αρχές και οι αστοί την εγκατέλειψαν· μην μιλήσουμε για τα Κάτω Πατήσια κ.ά.
Στην καρδιά αυτού του χώρου, που υποβαθμίζεται συστηματικώς, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου· κάποια εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού έγιναν σήμα κατατεθέν της χώρας και ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού. Ομως οι περισσότεροι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι στοιβαγμένοι σε υπόγεια και αποθήκες, επειδή δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Δίπλα του υπάρχει το οιονεί Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα υπέροχο σύμπλεγμα κτιρίων το οποίο στεγάζει μια δράκα καθηγητών Αρχιτεκτονικής (που θέλουν να έχουν γραφείο στο κέντρο δημοσίοις εξόδοις) και κάποιες συμμορίες που κατά καιρούς βγαίνουν για να κάψουν λεωφορεία και τρόλεϊ. Απέναντι είναι το Ακροπόλ, ένα υπέροχο αρ νουβό κτίριο του οποίου η αναστήλωση κόστισε περί τα 10 εκατ. ευρώ και το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού (με απόφαση του 2014) το προορίζει για χρήσεις τύπου «φέξε μου και γλίστρησα»: «Υποστήριξη δράσεων των φορέων σύγχρονου πολιτισμού, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, προβολές, διαλέξεις, αναψυκτήριο-εστιατόριο»· ό,τι να ’ναι δηλαδή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η δαπάνη.
Η πρόταση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάνη να γίνουν τα τρία κτίρια (το υπάρχον Αρχαιολογικό, το Μετσόβιο, και το Ακροπόλ) ένα ενιαίο μεγάλο μουσείο είναι λογική και γι’ αυτό επαναστατική. Δεν θα φέρει τον σοσιαλισμό, ούτε θα καταπολεμήσει επαρκώς τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά αποδείχθηκε ιστορικώς –-ακόμη και στην Αθήνα– πως μικρές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Oπως εξαπλώθηκαν τα καρκινώματα στην πόλη, έτσι μπορεί μια «όαση πολιτισμού» να κάνει διάχυση του αγαθού για να κερδίσει και η πόλη, αλλά και η χώρα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13.11.2018