Ακόμη κι αν αποφασίσει κάποιος να βάλει τα λεφτά του στη χώρα, πάντα θα υπάρχει ένας Σκουρλέτης ή ένας Γαλιατσάτος για να τον διώξει.
Πολλοί γελάσαμε την Κυριακή με τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος (μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αποδεκτή την προσφορά της Cosco για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι» («Αυγή» 31.1.2016). Θεωρήσαμε ότι αυτή είναι μια ισάξιας ιλαρότητας δήλωση με εκείνη του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπέγραψε μνημόνιο, αλλά δεν είναι μνημονιακή» (Star 1.2.2015). Ή, έστω, σαν την προσπάθεια να βαφτιστεί η τρόικα «θεσμοί».
Το πρόβλημα όμως είναι πως πίσω έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ουρά. Ακόμη κι αν αποφασίσει κάποιος να βάλει τα λεφτά του στη χώρα, πάντα θα υπάρχει ένας Σκουρλέτης ή ένας Γαλιατσάτος για να τον διώξει. Ο τελευταίος είναι τώρα περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και γενικότερα στέλεχος της Προόδου. Εξελέγη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι υλοποιεί το αντάρτικο στις επενδύσεις που εναργώς είχε περιγράψει η εφημερίδα «Αυγή»: «Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα αεροδρόμια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες ή η Αυτοδιοίκηση ή οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Στην Κέρκυρα, φερ’ ειπείν, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος κατά του μοντέλου παραχώρησης του αεροδρομίου» («Οπου δεν φτάνει η κυβέρνηση, μπορεί να πάει το κίνημα», 12.12.2015).
Τώρα ο περιφερειάρχης της Προόδου άνοιξε άλλα μέτωπα. Συνδράμει στην προσπάθεια της τοπικής μητρόπολης να αποσπάσει (χωρίς να εμφανίζει τίτλους ιδιοκτησίας) μια έκταση 3.000 στρεμμάτων από τις 15.000 που αγόρασε η εταιρεία Pimana Α.Ε. με σκοπό να προχωρήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων. «Η επένδυση του εμίρη του Κατάρ καρκινοβατεί, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αναγνωρίσει τη συναλλαγή, έχει εισπράξει τους φόρους μεταβίβασης της έκτασης, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Η εταιρεία, όπως διαβεβαιώνει η πλευρά των Αράβων επενδυτών, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα και πιστοποιητικά από τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, ενώ επιπλέον έχουν ελεγχθεί οι σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας (διαθήκες και αποδεικτικά κυριότητας) και τα έγγραφα είναι ήδη εγκεκριμένα» («Καθημερινή» 2.2.2015).
Τι κι αν νομίμως κάποιος ιδιώτης πούλησε την έκταση έναντι 9 εκατ. ευρώ; Τι κι αν ο επενδυτής πλήρωσε 2 εκατ. φόρους; Ο,τι δεν μπορεί να καταστρέψει η κυβέρνηση, μπορεί να το καταφέρει το κίνημα, θα μπορούσε να τιτλοφορεί ένα αντίστοιχο άρθρο η «Αυγή».
Πιθανότατα οι διεκδικητές δεν θα πετύχουν νομικώς. Αλλά το αντάρτικο δεν θέλει νίκες, παρά μόνο την κούραση του αντιπάλου. Ετσι «η παρέμβαση του περιφερειάρχη ανέβαλε τη συζήτηση της αγωγής της Ι.Μ. Ζακύνθου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ζακύνθου, η οποία είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για αρχές Απριλίου» και ο επενδυτής μπορεί να πάει σε άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Οι δικοί μας άνεργοι θα συνεχίσουν να περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ, αλλά θα δικαιωθεί το «μεγάλη φασαρία, θαυμάσια κατάσταση», που είπε παλιότερα και ο πρωθυπουργός.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 3.2.2016