Το χαμένο εξάμηνο του ΕΜΠ, οι φοιτητές και η γραφειοκρατία πρυτάνεων, παρατάξεων.
Το σημαντικότερο με την απόφαση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής δεν είναι η αυτοθυσία του εξαμήνου τους. Είναι ότι βροντοφώναξαν ότι αυτοί που βασιλεύουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γυμνοί. Εδειξαν τη μιζέρια των γραφειοκρατιών των ΑΕΙ (πρυτανείας, καθηγητών, φοιτητικών παρατάξεων) που θα βαφτίσουν τα πάντα ψάρι για να επιτύχουν τον βασικό σκοπό της εκπαίδευσης, ο οποίος κατ’ αυτούς είναι να μοιράζει στην ώρα τους κενά χαρτιά.
Κατά έναν περίεργο τρόπο, αυτά τα παιδιά είπαν το αυτονόητο: ότι οι πανεπιστημιακές σχολές δεν φτιάχτηκαν για ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής με τον χρόνο, όπως είναι παρατάσεις του εξαμήνου μέσα στο λιοπύρι του θέρους, οι τάχα μου επιπλέον ώρες και άλλα ευφάνταστα πασαλείμματα. Οι σχολές υπάρχουν για να μαθαίνουν οι φοιτητές. Επαναστατικώς και κακώς οι γραφειοκρατίες του Πολυτεχνείου, με πρώτη την πρυτανεία, άφησαν το εξάμηνο έρμαιο στα χέρια κάποιων τραμπούκων. Αυτοί «έκαναν πόρτα» (όπως οι μπράβοι των μπαρ) στις εισόδους των σχολών και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να κάνει τη δουλειά του. Η ζημιά αυτή δεν αναπληρώνεται με στραμπουλήγματα του ημερολογίου και της λογικής. Επήλθε σε βάρος των φοιτητών, δηλαδή σε βάρος εκείνων που θέλουν να μάθουν και να προκόψουν και όχι των άλλων που θεωρούν πολιτικό τους καθήκον να πληθαίνουν οι στρατιές των αδιόριστων στο κράτος πτυχιούχων, έτσι ώστε να υπάρχουν άδεια μυαλά για επαναστατική χρήση.
Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι φοιτητές εξέθεσαν με τον χειρότερο τρόπο τους πανεπιστημιακούς, αφού (όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της «Κ», 10.7.2014) «έγινε σαφές από την κοσμήτορα (σ.σ.: κ. Ελένη Μαΐστρου) και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό κατά την πλειονότητά του ότι η απώλεια του εξαμήνου δεν αποτελεί επιλογή και ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση και μάλιστα ότι η ίδια δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για κάτι τέτοιο… και η Σύγκλητος του ΕΜΠ αλλά και η αρμόδια συνέλευση της Αρχιτεκτονικής δεν θα συναινέσουν στην απώλεια του εξαμήνου».
Με άλλα λόγια, οι διδάσκοντες του ιστορικού αυτού ιδρύματος αποκαλύπτονται απλοί γραφειοκράτες της εκπαίδευσης που μόνο στόχο έχουν να σπρώχνουν χαρτιά στη νέα γενιά αντί γνώσης και διδαχής του ήθους. «Η απόφαση για απώλεια εξαμήνου κυρίως θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ΕΜΠ επί μία πενταετία, δηλαδή όσο θα χρειαστεί για να κλείσει ο κύκλος των χαμένων εξαμήνων». Με άλλα λόγια, η γραφειοκρατική βολή (επί πενταετία) να υπάρχει, κι αν μάθουν οι φοιτητές είναι δευτερεύον…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.7.2014