Είναι βαθύτατα ενοχλητικό και προσβλητικό για την χώρα μας, «δημοσιογράφοι» να ζητούν την απέλαση επιστημόνων, για τις απόψεις τους. Και μάλιστα στον 21ο αιώνα…
Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι είχε υποστηρίξει εξωφρενικά πράγματα. Ασπαζόμενος τις απόψεις του Κοπέρνικου, ισχυρίσθηκε ότι «η Γη κινείται». Ήταν ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός ο οποίος αφενός ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με όσα αντιλαμβανόταν οι άνθρωποι κι αφετέρου με την Παλαιά Διαθήκη, στην οποία ρητά αναφερόταν ότι ο Ιησούς του Ναυή διέταξε τον ήλιο να σταματήσει κι όχι τη Γη. Όπως είναι φυσικό οι απόψεις αυτές προκάλεσανΣτήθηκε η διαβόητη δίκη, στην οποία ο Γαλιλαίος αποκήρυξε όσα από το τηλεσκόπιο έβλεπε και είπε (αν κι αυτό αμφισβητείται έντονα) την ιστορική φράση: «και όμως κινείται».
Το ευτύχημα για τον Γαλιλαίο ήταν ότι δικαιώθηκε και ότι οι ιεροεξεταστές που τον ανάγκασαν να αποκηρύξει τις απόψεις του έμειναν στην ιστορία ως κάποιοι θρησκόληπτοι που ήθελαν την επιστήμη κομμένη και ραμμένη στις δικές τους ιδεοληψίες. Ο χριστιανισμός δεν επλήγη από τις θεωρίες του Γαλιλαίου, αντιθέτως οι Χριστιανοί πληθύνθηκαν ανά την υφήλιο. Το στίγμα όμως για την Καθολική εκκλησία έμεινε.
Ο Γαλιλαίος είχε δίκιο και αυτό κατοχύρωσε την ελευθερία στην επιστημονική έρευνα. Ουδείς τόλμησε έκτοτε να δικάσει επιστήμονα για τις απόψεις του. Έτσι κι αλλιώς η επιστημονική κοινότητα έχει την δική της κρησάρα, τέτοια που απαξιώνει κάθε αναλήθεια. Πιθανώς να απαξιώσει και τις εργασίες τριών πανεπιστημιακών (ρεπορτάζ στη σελ. 15) οι οποίοι διετύπωσαν εξωφρενικές απόψεις σε συνέδριο Ιστορίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόβλημα είναι ότι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από έναν παγκοσμίως άγνωστο δημοσιογράφο περιθωριακού καναλιού, ο οποίος αν δεν πρωτοστατούσε σε τέτοιου είδους επεισόδια θα ήταν παντελώς άγνωστος ακόμη και στην δημοσιογραφική πιάτσα. Τέσσερις αιώνες λοιπόν μετά τον Γαλιλαίο ένας αγνώστου παιδείας «άνκορμαν» και μερικοί θερμόαιμοι έκριναν το επιστημονικό έργο τριών καθηγητών και το έριξαν στην πυρά. Ευτυχώς για τους καθηγητές δεν είναι αναγκασμένοι να αποκηρύξουν τις θεωρίες τους σε κάποιου είδους Ιερά Εξέταση. Το πολύ – πολύ να πάνε στο εξωτερικό και να κάνουν την χώρα μας ρεντίκολο διηγούμενοι τους αλαλαγμούς που υπέστησαν.
Δεν γνωρίζω αν οι απόψεις των τριών καθηγητών είναι αληθείς. Πιθανότατα να μην είναι. Είμαι σίγουρος, όμως ότι και όσοι πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης επίσης δεν ξέρουν. Είναι όμως βαθύτατα ενοχλητικό και προσβλητικό για την χώρα μας, «δημοσιογράφοι» να ζητούν την απέλαση επιστημόνων, για τις απόψεις τους. Και μάλιστα στον 21ο αιώνα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.10.2002