Το ανοργάνωτο σύστημα υγείας στοιχίζει λεφτά και δεν σώζει ζωές.
Ενα πράγμα δεν ξεκαθαρίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ομηρία ανήκει στο οπλοστάσιο της διαρκούς επανάστασης που γίνεται στη χώρα ή είναι παράνομη πράξη που πρέπει να τιμωρηθεί; Και το ρωτάμε διότι στο πλαίσιο του «νόμος είναι ό, τι δίκιο ορίζει ο καθένας», η επαναστατική κομαντατούρ δεν έχει εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο. Εκτός αν ο αποκλεισμός δύο στελεχών του τομέα υγείας επί 24ωρο στην Κάρυστο θα αποτελέσει κάτι σαν νομολογία. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις καταλήψεις ο «επαναστατημένος λαός» θα μπορεί να κρατά μαζί με τα κτίρια τους υπαλλήλους σ’ αυτά.
Οι κάτοικοι της Καρύστου θεωρούν ότι είναι δίκιο να έχει η περιοχή τους νοσοκομείο. Γι’ αυτό, έπειτα από φημολογίες για υποβάθμιση της περίθαλψης στην περιοχή, πολιόρκησαν το κτίριο που θεωρείται νοσοκομείο, κρατώντας υπό ομηρία τον διοικητή του νοσοκομείου Χαλκίδας, κ. Τάσο Σεπετή, και τον υποδιοικητή του «νοσοκομείου» Καρύστου, κ. Ηλία Πετσή. Δεν ξέρουμε πόσο δίκαιο είναι το αίτημα των κατοίκων. Οι πολιτικές υγείας είναι πολύπλοκες και ο αριστερός λαϊκισμός δεν ξεκαθαρίζει πολλά. Ο «φίλος του λαού» και βουλευτής του ΚΚΕ Εύβοιας, κ. Γιώργος Μαρίνος, εξέδωσε ανακοίνωση για το «νοσοκομείο» Καρύστου στην οποία μας λέει πολλά για τον καπιταλισμό, αλλά τίποτε για το συγκεκριμένο ίδρυμα. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι το ΚΚΕ έχει υποχρέωση να πει «σε όλους τους Καρυστινούς, σε όλους τους Ευβοιώτες, ότι δεν μπορεί κανείς σήμερα να εμπιστεύεται τα κόμματα, τους βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια ένα και δύο, που ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους, που ψήφισαν όλα τα αντιλαϊκά κατασκευάσματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οδήγησαν την Υγεία στα σημερινά χάλια, επιβάλλοντας επιπρόσθετα πανάκριβα φάρμακα για τον λαό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του με τα αντίγραφα φαρμάκων», αλλά δεν αναφέρει ότι το εν λόγω «νοσοκομείο» έχει σήμερα δυναμικότητα τριάντα κλινών!
Δεν στοιχειοθετεί την ανάγκη ύπαρξης νοσοκομείου στην περιοχή -π. χ. με τον αριθμό περιστατικών που καλύπτει με τις 30 κλίνες του, πόσοι ασθενείς παραμένουν στην Κάρυστο και πόσοι στοιβάζονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, (λόγω διασποράς του δυναμικού υπολειτουργεί και το δυναμικότητας 200 κλινών νοσοκομείο Χαλκίδας). Απλώς αναφέρει «την ψήφιση του σχετικού εφαρμοστικού νόμου που υλοποιεί τα άθλια αντιλαϊκά μέτρα του 2ου Μνημονίου για τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων κ. ά.». Αλλα λόγια να μισιόμαστε…
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας Ν. Ε. Εύβοιας ΣΥΝ διαβάζουμε ότι το «νοσοκομείο» των 30 κλινών καλύπτει ολόκληρο τον καλλικρατικό δήμο των 20.000 μονίμων κατοίκων. Αυτό με μια απλή διαίρεση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 500 νοσοκομεία. Σήμερα έχει 131 και τα περισσότερα υπολειτουργούν διότι ακριβώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την κρίσιμη μάζα γιατρών, ούτε τις απαιτούμενες υποδομές για να γίνουν κανονικά νοσοκομεία. Ετσι όλα τα περιστατικά που χρήζουν σοβαρής νοσοκομειακής περίθαλψης καταλήγουν στα μεγάλα κέντρα, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν και τα πραγματικά νοσοκομεία. Τελικώς το ανοργάνωτο σύστημα υγείας στοιχίζει λεφτά και δεν σώζει ζωές. Ποιος είπε ότι ο αριστερός λαϊκισμός -που χρησιμοποιεί και τον τοπικισμό- είναι τζάμπα;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.3.2012