Σε τι οφείλεται λοιπόν το φαινόμενο θερμοκηπίου που ζούμε σε σχέση με το πολιτικό κλίμα;
Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί! Τρεις μήνες πριν υπήρχε χαμηλό βαρομετρικό στο ΠΑΣΟΚ. Οι Πράσινοι αναρωτιούνταν τι θα προκάνουν με τον αρχηγό που εξέλεξαν, ενώ οι Βένετοι αναλογίζονταν τι θα κάνουν την «πολιτική κυριαρχία» που τους έλαχε. Κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία αναλογίζονταν τι θα κάνουν μετά τις εκλογές του 2012, τις οποίες φυσικά θα κέρδιζαν, και στο ΠΑΣΟΚ, μήπως επλήγησαν από την ασθένεια της «θολής σοσιαλδημοκρατίας». Κατόπιν ξέσπασαν καταιγίδες στη Νέα Δημοκρατία. Αναθάρρησαν οι Πράσινοι κι άρχισαν να μιλούν για ανατροπή πολιτικού σκηνικού, ενώ οι Βένετοι ξαναμπήκαν στην ψυχολογία της «δεξιάς παρένθεσης». Οι πρώτοι χαμήλωσαν τους τόνους κριτικής προς τον αρχηγό και οι δεύτεροι άρχισαν να ενοχλούνται από τα «κοζερί» των πράσινων υποψηφίων σε γαλάζιους υπουργούς.
Εγιναν δημοτικές εκλογές και οι κεραυνοί έπληξαν το ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία άρχισε να φτιάχνεται η «θεωρία του αλεξικέραυνου» («ό,τι κι αν γίνει, εμάς δεν μας αγγίζει»), ενώ στην αντιπολίτευση άρχισε να δομείται το «σύνδρομο της Δεξιάς των 80s». Ολα τους φταίνε: από τα ΜΜΕ μέχρι τις δημοσκοπήσεις και από τον αρχηγό μέχρι τα πληροφοριακά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια τα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων δεν προλαβαίνουν να γελάσουν και βάζουν τα κλάματα, κι εκεί που έκλαιγαν αρχίζουν να γελάνε. Θα λέγαμε ότι μπαίνουν σε τροχιά κλαυσίγελου ? ο οποίος, σημειωτέον, μπορεί να είναι και σύμπτωμα σχιζοφρένειας.
Το πολιτικό κλίμα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ασταθές. Δεν είναι η πρώτη φορά: λίγο πριν από τις εκλογές, όταν έγινε η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, είδαμε το κλίμα να αντιστρέφεται δύο φορές μέσα σε δύο μήνες. Στην αρχή υπήρξε ενθουσιασμός υπέρ ΠΑΣΟΚ και μετά, βοηθούσης και της τροπολογίας Πάχτα, ξαναγύρισε ανάποδα. Αλλά και κατά τη διάρκεια τούτης της διακυβέρνησης, το κλίμα άλλαζε ανάλογα με τα γκάλοπ, άσχετα αν αυτά παρουσιάζουν διαφορές από μήνα σε μήνα μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.
Σε τι οφείλεται λοιπόν το φαινόμενο θερμοκηπίου που ζούμε σε σχέση με το πολιτικό κλίμα; Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν το πολιτικό σκηνικό. Αυτό διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, τα οποία λατρεύουν τις ανατροπές. Για την ακρίβεια: δουλειά τους είναι οι ανατροπές. Αν όλα βαίνουν ομαλά στα μεγάλα κόμματα, δεν υπάρχει είδηση. Αν κάτι πάει στραβά, μεγιστοποιείται για λόγους τηλεθέασης. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το τηλεοπτικό σκηνικό, χωρίς αιχμές κορυφαίων και πολιτικό κουτσομπολιό, το υψηλό μεροκάματο των τηλεαστέρων δεν βγαίνει.
Υπάρχει όμως και κάτι βαθύτερο, που έχει να κάνει με τον ρυθμό της πολιτικής, όπως αυτός ορίζεται από τα Μέσα. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ από τη φύση τους συμπυκνώνουν τον πολιτικό χρόνο. Μια δίωρη καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης για το «Σινούκ» είναι «αιώνας» για την τηλεόραση των έκτακτων δελτίων.
Στην προ της τηλεόρασης εποχή, η πολιτική ζύμωση γινόταν με τον ρυθμό της τυπογραφίας: στην ταχύτερη περίπτωση ημέρα ημέρα (όταν δηλαδή κυκλοφορούσαν οι εφημερίδες). Στην εποχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, οι διεργασίες γίνονται λεπτό προς λεπτό. Και τα δεδομένα ανατρέπονται με τους ίδιους ρυθμούς.
Σήμερα Κυριακή λοιπόν, επικρατεί αίθριος καιρός στις κεντροδεξιές περιοχές της χώρας. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα κεντροαριστερά. Από μεθαύριο βλέπουμε, γιατί ούτε η μετεωρολογία μπορεί να κάνει θαύματα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.10.2006