Ο πρωταθλητισμός υποτίθεται ότι χρηματοδοτείται από την Πολιτεία διότι πιστεύουμε (αφελέστατα απ’ ότι έδειξαν οι τελευταίες αποκαλύψεις) ότι οι σταρ των σταδίων θα αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τη νέα γενιά.
Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πει πως «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Κάποιοι καταχραστές της ελληνικής σημαίας, χρόνια τώρα μας έκλειναν πονηρά το μάτι και μας βαυκάλιζαν πως πρέπει να θεωρούμε «αληθές ότι (οι ίδιοι κατά καιρούς βάφτιζαν) εθνικό». Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ανέβασε αυτό το αξίωμα σε νέα επίπεδα. Μας είπε χθες ότι «εθνικό είναι ότι επωφελές» και ότι ο κ. Χρήστος Τζέκος ήταν επωφελής για τη χώρα διότι υπήρξε εισαγωγέας ξένης τεχνογνωσίας σχετικά με την «χημεία του σώματος», όπως αθώα το διατύπωσε.
Έχουμε μπερδέψει πολλά σ’ αυτή τη χώρα και συμψηφίζουμε ακόμη περισσότερα. Ένας από τους προσφιλείς συμψηφισμούς είναι το «όλοι τα ίδια κάνουν, εμείς γιατί να μείνουμε απ’ έξω». Η καλύτερη απάντηση σ’ αυτόν τον παραλογισμό ήταν ένα σκίτσο του κ. Γιάννη Δερμεντζόγλου την Κυριακή που μας πέρασε: «Κατηγορούμενε», λέει ένας βλοσυρός δικαστής. «Κατηγορείσαι για φόνους, βιασμούς και ληστείες. Τι έχεις να πεις;». «Μην είστε ανθέλλην κ. Πρόεδρε», απαντά εκείνος. «Όλοι τα ίδια κάνουν».
Ο δεύτερος προσφιλής συμψηφισμός ξεπηδά από την επιχειρηματολογία του Economist. Σε μια κοινωνία που «ντοπάρεται» με «Βιάγκρα» για να κάνει σεξ ή με «Πρόζακ» για να είναι ευτυχισμένη, γιατί να θέλουμε τον αθλητισμό εκτός της χημικής βιομηχανίας; Επί της ουσίας έχει δίκιο, μόνο που στην περίπτωση Κεντέρη-Θάνου και άλλων υποθέσεων ντόπινγκ, το θέμα δεν είναι τα φάρμακα καθαυτά. Το θέμα είναι η απάτη.
Ο αθλητισμός χρηματοδοτείται από την Πολιτεία -δηλαδή απ’ όλους μας- διότι πιστεύουμε ότι είναι καλό για την υγεία της νέας γενιάς. Πιστεύουμε (αφελώς ίσως, απ’ ότι έδειξαν οι τελευταίες αποκαλύψεις), ότι αθλούμενα τα παιδιά μας θα ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και θα αποκτήσουν «νου υγιή». Δίνουμε πολλά περισσότερα στον πρωταθλητισμό -και τιμές και λεφτά (μα πάρα πολλά λεφτά!)- διότι πιστεύουμε (αφελέστατα απ’ ότι έδειξαν οι τελευταίες αποκαλύψεις) ότι οι σταρ των σταδίων θα αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τη νέα γενιά, έτσι ώστε τα νέα παιδιά προσπαθήσουν περισσότερο, να γίνουν καλύτερα. Οι πρωταθλητές μας όμως -και των πέριξ αυτών κύκλωμα- μαθαίνουν στη σημερινή νέα γενιά ότι με τροχαία-μαϊμού και «εισαγωγή τεχνογνωσίας», μπορείς να πας πολύ ψηλά χωρίς να προσπαθήσεις. Με άλλα λόγια, πληρώνουμε από τον κρατικό κορβανά σε κάποιους ανθρώπους τα μαλλιοκέφαλά μας για να διδάσκουν στη νέα γενιά την απάτη με το αιτιολογικό ότι «και οι άλλοι τα ίδια κάνουν».
Το θέμα της τιμωρίας Κεντέρη-Θάνου δεν είναι θέμα κανιβαλισμού των ειδώλων όπως ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Φασούλας, ο νυν Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Κ. Κουκοδήμος (και η υπόλοιπη συντεχνία των αθλητών) θέλει να παρουσιάσει. Είναι θέμα προστασίας μιας τρομαχτικής για τα μέτρα αυτού του τόπου επένδυσης, των πολλών, μα πάρα πολλών, χρημάτων που δίνει ο λαός στους αθλητές του. Δεν μπορεί να πληρώνονται τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη πριμ, ώστε κάποιοι να διδάσκουν την ανομία στους νέους. Μ’ αυτή την έννοια κάνουν αλγεινή εντύπωση οι δηλώσεις των μελλουσών υπολοχαγών κ.κ. Αθανασίας Τσουμελέκα και Πηγής Δεβετζή περί Κεντέρη-Θάνου. Αυτές υποτίθεται ότι θα είναι τα νέα παραδείγματα στην ελληνική κοινωνία. Τι λένε στους νέους μας; Κρυφτείτε στο ΚΑΤ και θα σας αφιερώσουμε το χρυσό;
Εντύπωση προκαλεί και η στάση ενός δημοσιογράφου που υπήρξε διαπρύσιος τηλεοπτικός κήρυκας της ηθικής στα πάντα: από τις οικοδομικές παραβάσεις μέχρι τα «φρουτάκια». Και το ερώτημα στον κ. Τριαναφυλλόπουλο είναι απλό: Και ο κ. Γ. Νικολετάτος από την Πάτρα (για να θυμηθούμε την πολύκροτη υπόθεση που ο ίδιος αποκάλυψε), «εισαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα των τυχερών παιγνιδιών έκανε». Γιατί να μην το τιμήσουμε κι αυτόν, αντί να αφιερώνουμε οκτώ εκπομπές «Ζούγκλα» για να δείξουμε την νεοελληνική σήψη;
Υστερόγραφο: Δίκαιες οι ενστάσεις συναδέλφων για το χθεσινό άρθρο. Υπήρξαν φωνές δημοσιογράφων, όπως του κ. Φίλιππου Συρίγου της «Ελευθεροτυπίας», που στηλίτευσαν πολύ νωρίς το διογκούμενο ελληνικό ντόπινγκ. Ήταν, όμως, οι εξαιρέσεις στον κανόνα της «εθνικής δημοσιογραφίας». Δίκαιη και η ένσταση του κ. Γιάννη Τριάντη: «ντοπαρισμένους παράγει με το κιλό και η αγορά», έγραψε. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση το ντόπινγκ το πληρώνουν μόνο οι «εκόντες». Στον κρατικοδίαιτο ανατολικογερμανικού τύπου πρωταθλητισμό, που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, το πληρώναμε και το πληρώνουμε όλοι μας. Θέλοντας και μη…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25.8.2004