Το θέμα δεν είναι τι κάνει ο Θεός της Ελλάδος. Το ζήτημα είναι τι δεν κάνουν οι άνθρωποί της.
Kαι καλά! Ο Θεός της Ελλάδος έκανε ό, τι μπορούσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γιώργο Σταυρακάκη «ο Θεός της Ελλάδος έσωσε τη χώρα», θέτοντας το επίκεντρο του σεισμού σε βάθος 80 χλμ. Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι άνθρωποι της Ελλάδος για τη χώρα τους. Διότι όποιοι θέλησαν προχθές να ενημερωθούν για το επίκεντρο και το βάθος του σεισμού θα έπρεπε να απευθυνθούν είτε στον Θεό, είτε σε ξένα σεισμολογικά κέντρα. Οι δικοί μας σεισμολόγοι καθυστέρησαν σαράντα λεπτά να μας πουν τα καθέκαστα. Προφανώς προσεύχονταν ώστε να πάει το επίκεντρο ακόμη πιο βαθιά.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι κάνει ο Θεός, του οποίου, ως γνωστόν, «αι βουλαί είναι άγνωσται». Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς για να θωρακιστούμε στην περίπτωση που ο Θεός της Ελλάδος αποφασίσει να μην μας σώσει. Αν κρίνουμε από την καθυστέρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να μας ανακοινώσει τα πεπραγμένα του Κυρίου του, μάλλον όχι πολλά. Αφού οι ξένοι γνώριζαν κι ανακοίνωσαν πολύ νωρίτερα από το δικό μας Ινστιτούτο το επίκεντρο και το βάθος του σεισμού, μπορούμε να αντιληφθούμε τι γίνεται σε άλλους τομείς της αντισεισμικής προστασίας.
Τα πράγματα δεν είναι αστεία και ούτε πρέπει να τα πάρουμε αψήφιστα, επειδή αυτή τη φορά η σεισμική δραστηριότητα δεν άφησε θύματα ή ζημιές. Το ερώτημα είναι πόση προετοιμασία υπάρχει για τα χειρότερα. Διότι, αν θυμηθούμε, και το καλοκαίρι των πυρκαγιών ξεκίνησε χωρίς θύματα και ζημιές σε περιουσίες για να καταλήξει με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σπίτια καμένα. Αρα, λοιπόν, καλόν είναι να επικαλούμαστε τον Θεό για τα καλύτερα, ορθότερον όμως είναι να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Και ας αποδειχθούν αχρείαστα…
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απάντησε στην κριτική για την σαραντάλεπτη καθυστέρηση ανακοίνωσης του σεισμού με το επιχείρημα ότι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας ενημερώθηκαν για το μέγεθος μέσα σε 15 λεπτά. «Η καθυστέρηση υπήρξε μόνο ως προς την ενημέρωση των Μέσων Ενημέρωσης, κάτι που», όπως είπε, «δεν είναι φοβερό».
Ο κ. Σταυρακάκης απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι έπρεπε να γίνει πολύ καλός υπολογισμός του μεγάλου εστιακού βάθους. «Επρεπε να είμαστε», πρόσθεσε, «πλήρεις στους υπολογισμούς μας και να μην δώσουμε εσφαλμένη ανακοίνωση. Χρειαστήκαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να υπολογίσουμε το εστιακό βάθος. Αν δεν το υπολογίζαμε σωστά, θα κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις.»
Σίγουρα, σ’ αυτή τη χώρα τίποτε «δεν είναι φοβερό». Ακόμη και μια σαραντάλεπτη καθυστέρηση ενημέρωσης για ένα σεισμό, που είναι καθυστέρηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει πανικό. Το ανησυχητικό είναι άλλο: αν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας ενημερώθηκαν σε 15 λεπτά, σημαίνει ότι ενημερώθηκαν λάθος, αφού χρειάστηκαν 40 λεπτά για να αποτιμηθεί ακριβώς η κατάσταση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν τα πράγματα ήταν χειρότερα, κάποιες πρώτες και κρίσιμες αποφάσεις των αρμοδίων θα ήταν λάθος με όποιες συνέπειες.
Πραγματικά! Ο Θεός της Ελλάδος μας έσωσε. Οι από τον σεισμό. Από τον κρατικό μηχανισμό, μέρος του οποίου είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 8.1.2008