Ενώ όλοι ομνύουν πως «τα πάντα πρέπει να αλλάξουν», δεν αλλάζουν καν οι όροι συζήτησης, προς το σοβαρότερο.
«Δεν έχει ματαγίνει τέτοια καταστροφή!» Αληθές, όπως και να το μετρήσει κανείς. Σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες, σε έκταση άγριας βλάστησης. «Φέτος μπήκαν οι περισσότερες φωτιές!» Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια. Αλλα στοιχεία έδωσε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλα δημοσιοποίησε κατά το παρελθόν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μπορεί και πέρσι να είχαμε τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών, αλλά φέτος επειδή προηγήθηκε ένας άνυδρος χειμώνας, οι φωτιές να πήραν γρήγορα μεγάλη έκταση.
Ακούμε ότι «ποτέ δεν έκαιγαν φωτιές επί τόσες μέρες». Ξεχάσαμε τον Γράμμο και τα Πιέρια πριν από ένα μήνα; Επειδή εκεί δεν απειλήθηκαν περιουσίες και ζωές -με αποτέλεσμα να μην είναι οι κάμερες παρούσες- δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε ανεξέλεγκτες καταστροφές. Επί δεκατρείς μέρες έκαιγε η φωτιά, αλλά η τηλεόραση δεν αναπαρήγαγε το μήνυμα και η Πολιτεία κώφευε.
Ακούμε σενάρια επί σεναρίων για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της χώρας». Μπορεί να υπάρχει, αλλά εκείνοι που μιλούν για «ασύμμετρες απειλές» πρέπει να μας δώσουν κάτι περισσότερο από φήμες του τύπου «κάποιος θέλει να κάψει την Ελλάδα, για κάποιον σκοπό, και με την βοήθεια κάποιων άλλων». Χωρίς οργανωτή και χωρίς κίνητρο μένει μόνο η γελοιότητα του ισχυρισμού.
Αλλά η ουσία είναι και πάλι η εκ του προχείρου συζήτηση. Το μόνο βέβαιο στοιχείο που έχουμε είναι οι συλλήψεις και οι παραπομπές. Πιάστηκαν λοιπόν κάποιοι που έκαιγαν χόρτα, μια γιαγιά που άναψε τον υπαίθριο φούρνο της και τα μέλη ενός συνεργείου που έκανε οξυγονοκολλήσεις. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οργανωμένο σχέδιο με παππούδες, γιαγιάδες κι οξυγονοκολλητές δεν τεκμηριώνεται. Το μόνο που τεκμηριώνεται είναι η προχειρότητα και στην προφύλαξη και στη συζήτηση.
Το πρόβλημα είναι ότι και μετά μια τέτοια καταστροφή, η συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται εκ του προχείρου. Ενώ όλοι ομνύουν πως «τα πάντα πρέπει να αλλάξουν», δεν αλλάζουν καν οι όροι συζήτησης, προς το σοβαρότερο. Χωρίς στοιχεία καταλήγουμε σε συμπεράσματα, και αυτού του τύπου τα συμπεράσματα εξασφαλίζουν τις λάθος λύσεις και τις μελλοντικές καταστροφές. Οταν στραβά απεικονίζεις το πρόβλημα, στραβά μέτρα θα πάρεις, και το κακό θα επαναληφθεί.
Αν επιβεβαιώσαμε κάτι και σ’ αυτή την καταστροφή ήταν η προχειρότητα σε κάθε επίπεδο. Στην πρόληψη, στην πυρόσβεση, και στην προσέγγιση του προβλήματος. Γι’ αυτό ας ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.8.2007