Η διαμάχη κυβέρνησης-ποδοσφαιριστών της Εθνικής μας επιτρέπει να κοστολογήσουμε την εθνική υπερηφάνεια: πρέπει να κυμαίνεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ ή περί τα 4 χιλιόμετρα της νέας Εθνικής Οδού.
Τελικά οι πρώτοι που σηκώνουν τα πανό και ξεκινάνε στην μεταολυμπιακή Ελλάδα δεν είναι ούτε οι εργάτες, ούτε οι αγρότες, ούτε οι φοιτητές. Η πρώτη κοινωνική δυσαρέσκεια που καταγράφεται είναι των ποδοσφαιριστών της Εθνικής μας Ομάδας οι οποίοι κατά το ρεπορτάζ δεν παίρνουν το πριμ που τους αξίζει ή τους έταξαν. Κι ενώ ζητούν 340 εκατομμύρια παλαιές δραχμές έκαστος (1 εκατ. ευρώ), απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει να περιοριστούν στα 600.000 ευρώ (ήτοι 200 εκατομμύρια δρχ.). Το γεγονός αυτό -όπως γράφει εν χορώ όλο το αθλητικό ρεπορτάζ των εφημερίδων- «πάγωσε τους πρωταθλητές της Ευρώπης» και από την σκασίλα τους μπορεί να μην παίξουν καλά το Σάββατο με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα το «συλλογικό μας εγώ» στον αγώνα με την Εθνική Αλβανίας.
Η διαμάχη αυτή μας επιτρέπει να κοστολογήσουμε την εθνική υπερηφάνεια που αναδύεται στον αγωνιστικό στίβο: πρέπει να κυμαίνεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ ή περί τα 4 χιλιόμετρα της νέας Εθνικής Οδού. Καμιά αντίρρηση να τα δώσουμε κι αυτά, κι ας πάει και το παλιάμπελο εκεί κοντά στα Τέμπη, όπου χρονίζει η περάτωση του δρόμου για να σώζονται ζωές μικρών παιδιών. Κάθε κασιδιάρης, εξάλλου, χρειάζεται την διάκριση που προσφέρει μια σκούφια με μαργαριτάρι. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: πως προέκυψαν οι δεσμεύσεις απέναντι στους παίκτες από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Βασίλη Γκαγκάτση;
Ο εν λόγω παράγων του ποδοσφαίρου είχε δώσει σαφή υπόσχεση στους ποδοσφαιριστές ότι θα πάρουν ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος, δηλαδή συνολικά 22 εκατ. ευρώ και μάλιστα ασχέτως της έκβασης του τελικού με την Πορτογαλία. Όλοι γνωρίζουν πως οι εθνικές ομάδες παίρνουν κάποια ποσά από τους διοργανωτές του «Euro 2004», αναλόγως της κατάταξής τους. Στην περίπτωση της εθνικής Ελλάδος, και μετά τις περιφανείς νίκες που επέτυχε, το πριμ που θα μοιραζόταν οι ποδοσφαιριστές έφτανε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή γύρω στις 400.000 κατά κεφαλήν. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι τα έσοδα από την πορεία της Εθνικής στο «Euro 2004» δεν επαρκούν για να γίνουν εκατομμυριούχοι, οι παίκτες ρώτησαν τον κ. Γκαγκάτση πόθεν η γενναιοδωρία. Χουβαρντάς ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε την εξής ιστορική απάντηση: «Μη σας ενδιαφέρει ποιος θα τα δώσει. Εσείς θα πάρετε από 1 εκατ. ευρώ».
Κανονικά η ιστορία έπρεπε να αφορά τον κ. Γκαγκάτση και τους 22 καθ’ υπόσχεση εκατομμυριούχους. Αν δεν πρέπει να νοιάζονται οι ποδοσφαιριστές από ποιόν θα πάρουν το 1 εκατ. ευρώ έκαστος, ελάχιστα πρέπει να ενδιαφέρει κι εμάς που δεν παίζουμε μπάλα. Μπορεί να τα δώσει από το υστέρημά του ο κ. Γκαγκάτσης, μπορεί να είναι χορηγία του Αρχιεπισκόπου (μετά τον περήφανο λόγο που εκφώνησε στο Παναθηναϊκό Στάδιο), μπορεί να είναι ποσοστά από τα γαλανόλευκα μπλουζάκια της Εθνικής που θα πωληθούν.
Κανονικά το θέμα δεν θα έπρεπε να μας αφορά, αλλά η ιστορία δείχνει πως όταν κάποιοι παράγοντες είναι τόσο χουβαρντάδες, με κάποιων άλλων τα λεφτά κάνουν παιγνίδι. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ. Γκαγκάτσης όταν υποσχέθηκε τα υψηλότερα πριμ της Ευρώπης στον κρατικό κορβανά υπολόγιζε. Όπως τόσοι και τόσοι, από τον . κ. Γιώργο Λιάνη μέχρι τον κ. Χρήστο Τζέκο. Ο κρατικός πρωταθλητισμός, δεν είναι τσάμπα. Κάποιοι φορολογούμενοι τον πληρώνουν. Έτσι μπορεί να μην αφορά τους ποδοσφαιριστές ποιος θα δώσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, αφορά όμως εμάς τους φορολογούμενους από πού θα τα πάρουν…
Υ.Γ. 1: Τελικά η Πολιτεία έδωσε 4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά -πάει το ένα χιλιόμετρο των Τεμπών. Η γαλαντομία της προς το ποδόσφαιρο δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με όσα διαμείβονται αυτόν τον καιρό στη Βουλή θα χαρίσει και το 80% των προστίμων και προσαυξήσεων στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες. Πόσο είναι αυτό το ποσό; Κανείς δεν ξέρει. Με άλλα λόγια χαρίζουμε γουρούνι στο σακί και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος μιας και ήταν ο πρώτος που άνοιξε την φάμπρικα των χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών στις ΠΑΕ.
Υ.Γ. 2: Αν καταλάβαμε καλά -από την χθεσινοβραδινή συζήτηση Λιάνη-Ορφανού στον «Alpha»- η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον αθλητισμό θα γίνει. Θα ελεγχθεί αν και κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να ψάξει τα του κρατικοδίαιτου πρωταθλητισμού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.9.2004