Ένας ακόμη νόμος, που ψηφίστηκε για τις δημόσιες σχέσεις των υπουργών, γίνεται θηλιά στην ελευθερολογία…
Γράφαμε παλαιότερα για έναν ανόητο όσο και επικίνδυνο νόμο, τον οποίο πέρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση οποιουδήποτε προσαγόμενου προσώπου ενώπιον δικαστικής και αστυνομικής αρχής, ακόμα και όταν ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει τη συναίνεσή του στο δημοσιογράφο.
Και αυτός ο νόμος ψηφίστηκε ελαφρά τη καρδία υπό την εκκωφαντική σιωπή των Ενώσεων Συντακτών, ίσως επειδή οι προβεβλημένοι και μεγαλόσχημοι του κλάδου δεν κινδυνεύουν από νόμους. Κι αυτό αποδείχθηκε τοις πράγμασι.
Μετά την ψήφιση του νόμου είδαμε πολλά και πολλούς. Είδαμε, για παράδειγμα, την προσαγωγή των καταδικασθέντων για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» και δεκάδες άλλους κατηγορουμένους να παρελαύνουν στη μικρή μας οθόνη χωρίς ν’ ανοίξει μύτη. Έτσι, είναι όμως, οι νόμοι στην Ελλάδα. Ψηφίζονται για να δίνουν συνεντεύξεις ευαισθησίας οι υπουργοί. Μόνο που…
Την περίοδο που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος και άρχισε άμεσα η καταστρατήγησή του σημειώναμε από τούτη ‘δώ τη στήλη: «Αφού λοιπόν, ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός και ανόητος, γιατί διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι δεν τηρείται; Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε “dura lex sed lex” ήτοι «σκληρός νόμος, αλλά νόμος». Αντίστοιχα κι εμείς μπορούμε να πούμε “absurda lex sed lex”, δηλαδή “παράλογος νόμος, αλλά νόμος”…
Το ζήτημα με τις παράλογες νομοθεσίες (κι από αυτές έχει περάσει πολλές τούτη ‘δώ η κυβέρνηση) δεν είναι η καταστρατήγησή τους στα μουλωχτά. Είναι η κατάργησή τους, διότι οι παράλογοι νόμοι ενέχουν έναν ακόμη κίνδυνο. Την επιλεκτική τήρησή τους…» (Απογραφές 14.8.2003 και Απογραφές 9.3.2003 και Απογραφές 2.10.2002)
Να λοιπόν, που ήρθε ο καιρός να γίνει η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου. Όχι, βέβαια, εις βάρος κανενός μεγαλόσχημου δημοσιογράφου ούτε κάποιου τηλεοπτικού αστέρα. Ο νόμος εφαρμόστηκε κατά εκείνων των δημοσιογράφων της περιφέρειας που δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν μεγάλο ντόρο σε κανάλια πανεθνικής εμβέλειας.
Αντιγράφω από το δικτυακό τόπο του ραδιοσταθμού «Σκάι»: «Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επεβλήθη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή και στον εικονολήπτη Αθανάσιο Καφετζή, για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση κατηγορουμένων εκτός δικαστηρίου, ακόμη κι αν υπάρχει η συναίνεση του τελευταίου. Οι Κωνσταντίνος Φλαμής και Αθανάσιος Καφετζής είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία στις 11 Νοεμβρίου του 2004, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Απόστολου Τζαμαλή, επειδή έπαιρναν δηλώσεις έξω από το γραφείο της Εισαγγελίας από Αλβανό υπήκοο, ο οποίος εκατηγορείτο για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων (…)
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου -Νήσων Απόστολος Βουλδής είπε ότι «η απόφαση ήταν κεραυνός εν αιθρία για όλους εμάς» προσθέτοντας πως «το δικαστήριο δεν είδε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να παρατεθούν σε αυτήν την υπόθεση όπως το γεγονός ότι ουδείς από το δημοσιογραφικό κόσμο γνώριζε εκείνη την περίοδο ότι υπήρχε τέτοιο άρθρο σε νόμο».
Έχουν να πουν ή να κάνουν κάτι τώρα οι περίφημες Ενώσεις Συντακτών για τη νέα θηλιά στην ελευθερολογία που μας επιβλήθηκε; Θα κάνουν κάτι μπας και ξεκαθαρίσει αυτό το νομοθετικό ναρκοπέδιο, στο οποίο είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι δημοσιογράφοι, και στο οποίο ακρωτηριάζονται πάντα τα «μικρά ψάρια»;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.2.2006