Όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που παίρνουν οι «Ανεξάρτητες Αρχές», οι υπουργοί οφείλουν να βγάζουν το σκασμό, μιας και οι αρχές είναι ανεξάρτητες και λόγος δεν τους πέφτει.
Πολλοί πιστεύουν πως είναι σημαντικό πράγμα να χρηματίσει κάποιος υπουργός. Αν κρίνουμε από το σκοτωμό που γίνεται σε κάθε ανασχηματισμό, έτσι πρέπει να είναι. Εξάλλου, ένας υπουργός κυκλοφορεί με Μερσεντές, έχει μυριάδες γραμματείς και φαρισαίους γύρω του να υποκλίνονται, κι όταν βγαίνει στην επαρχία οι άνθρωποι τον ακούν με προσοχή, σαν να ‘χε κάτι σημαντικό να πει. Πραγματικά, είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι υπουργός, αλλά δεν είναι το άπαν.
Δυστυχώς σε πολλούς από τους υπουργούς της νυν κυβέρνησης έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως είναι το Α και το Ω του χώρου που διαχειρίζονται. Πιστεύουν πως έχουν το ακαταδίωκτο (πολιτικό, για να μην παρεξηγούμαστε) να κάνουν ό,τι τους καπνίσει. Ένας φορέας αυτής της αντίληψης είναι ο πάλαι ποτέ επαναστάτης και προ ετών Αριστερός κ. Ευθυμίου.
Ο εν λόγω υπουργός διέγραψε από την Κίνα κομμάτι των σχολικών βιβλίων μετά από αντιδράσεις διάφορων φορέων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το εν λόγω κομμάτι των βιβλίων είχε ψεύδη. Να συμφωνήσουμε μαζί τους, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση, το επίμαχο κομμάτι έπρεπε να κοπεί από τους ιστορικούς που καταρτίζουν την διδακτέα ύλη. Αλλιώς, αν είναι να κόβει τα βιβλία ο υπουργός, ας τα γράφει κιόλας.
Δεύτερο κρούσμα. Έβγαλε η «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» μια απόφαση για την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Να συμφωνήσουμε ότι είναι κακή, ψυχρή κι ανάποδη (η απόφαση). Καταργήθηκε από τον κ. Ευθυμίου με μια δήλωση (η «Αρχή»). Όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που παίρνουν οι «Ανεξάρτητες Αρχές», οι υπουργοί οφείλουν να βγάζουν το σκασμό, μιας και οι αρχές είναι ανεξάρτητες και λόγος δεν τους πέφτει. Στο κάτω – κάτω της γραφής, αυτοί τις θεσμοθέτησαν, οι ίδιοι πρέπει να τις λουστούν. Έτσι που πάμε, μεθαύριο θα βγάλει γλώσσα κι ο κ. Σκανδαλίδης, επειδή οι αποφάσεις του «Συνηγόρου του Πολίτη» (Ανεξάρτητη Αρχή είναι κι αυτός), είναι κόλαφος για την δημόσια διοίκηση στην οποία προΐσταται. Εξάλλου οι «ανεξάρτητες αρχές» δεν είναι α λα καρτ ανεξάρτητες. Είτε δίνουν λόγο σε κάθε πρώην Αριστερό υπουργό, είτε δεν δίνουν.
Τι μας απομένει λοιπόν ως συμπέρασμα από τη στάση του κ. Ευθυμίου; Ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ νομοθετεί για το θεαθήναι. Έφτιαξε «Ανεξάρτητες Αρχές» μόνο και μόνο για να τους χειροκροτούμε. Έτσι είναι, κ. Ευθυμίου;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.9.2002