Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την λύση του Κυπριακού μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.
Τελικά ήταν τόσο ηχηρό το «όχι» ώστε ακόμη και ο υποστηρικτής του (έστω με μισή καρδιά) κ. Δημήτρης Χριστοφιας τα έχασε. Πελιδνός εμφανίστηκε στο βήμα για να ψελλίσει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, του οποίου ηγείται, επιμένει στην αρχική του θέση. Νέο δημοψήφισμα, με εγγυήσεις από διεθνείς φορείς κι οργανισμούς ότι το σχέδιο Ανάν θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας βέβαια είναι αν υπάρχει εθνική στρατηγική μετά το «βροντερό όχι» που πολλοί επιδίωξαν και περισσότεροι ευχήθηκαν. Αν υπάρχει σχέδιο, όχι για να αποκρούσουμε την διεθνή διπλωματική κατακραυγή, αλλά για να πείσουμε τον ξένο παράγοντα ότι εμείς απορρίψαμε αυτό το σχέδιο επειδή θέλουμε το άλλο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ξέρουμε ποια θέλουμε να είναι η επόμενη, ή έστω η μεθεπόμενη μέρα της Κύπρου.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο ελληνισμός μοιάζει απροετοίμαστος. Δείξαμε τι δεν θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να αρθρώσουμε τι θέλουμε. Απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν, χωρίς να έχουμε αντισχέδιο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν στο χώρο των κατ’ εξοχήν πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης: στον κυβερνητικό συνασπισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το ΑΚΕΛ και ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Από διαφορετική όμως βάση. Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, το οποίο εξέλεξε στην προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Παπαδόπουλο, ζητά νέο δημοψήφισμα για το υπάρχον σχέδιο με μόνο νέο στοιχείο τις εγγυήσεις εφαρμογής του. Ο κ. Παπαδόπουλος και μέρος της κυβέρνησης του θέλει νέο δημοψήφισμα με αλλαγμένο το σχέδιο.
Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την λύση του Κυπριακού μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας. Αυτό το παράθυρο, μπορεί να στένεψε αρκετά μετά το προχθεσινό δημοψήφισμα, αλλά είναι υπαρκτό. Το ζήτημα είναι απλώς να αποφασίσει η Κυπριακή πολιτική ηγεσία τι θέλει για το μέλλον του νησιού, να το περιγράψει επακριβώς για να το παλέψουμε όλοι μας. Δεν μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από μια άρνηση. Πρέπει να υπάρξει θέση κι αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρη, βιώσιμη και λειτουργική. Και να διατυπωθεί πριν την ημερομηνία ορόσημο του Δεκεμβρίου…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26.4.2004